Υλικά
Υλικά για 1 ταψί 30x40 εκ.
2 φύλλα σφολιάτας
10 φέτες παστουρμά
2 μεγάλες ντομάτες
150 γρ. τριμμένη γραβιέρα
2-3 κουτ. σούπας φύλλα φρέσκου θυμαριού ή 1 κουτ. γλυκού ξερό
1 χτυπημένο αυγό για την επιφάνεια
αλάτι
Εκτέλεση
Καθαρίστε την κρούστα των μπαχαρικών από τις φέτες του παστουρμά και ψιλοκόψτε τις.
Κόψτε στη μέση τις ντομάτες, πιέστε τις για να βγάλουν τους σπόρους και τα υγρά τους και ψιλοκόψτε τις. Αλατίστε τις ντομάτες και πασπαλίστε με το θυμάρι.
Στρώστε ένα αντικολλητικό φύλλο σε ένα μεγάλο ρηχό ταψί και απλώστε επάνω ένα φύλλο σφολιάτας. Στρώστε με τη σειρά την τριμμένη γραβιέρα, τις ψιλοκομμένες ντομάτες και τον ψιλοκομμένο παστουρμά. Σκεπάστε με το άλλο φύλλο και πιέστε τις άκρες με ένα πιρούνι για να κολλήσουν.
Χαράξτε την επιφάνεια της πίτας σε παράλληλες γραμμές, αλείψτε με το αυγό και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 180°C για 50 λεπτά.
Τip
Το βασικό μπαχαρικό στην κρούστα του παστουρμά, που δίνει τη χαρακτηριστική μυρωδιά, είναι το τσιμένι. Αν σας αρέσει το μείγμα των μπαχαρικών της κρούστας, μπορείτε να την αφήσετε στις φέτες του παστουρμά. Η πίτα σε αυτή την περίπτωση θα έχει μεν πιο βαριά γεύση, αλλά και πιο δυνατά αρώματα. Ρίχνουμε υγρή σόδα στα φύλλα λίγο πριν ψήσουμε την πίτα, για να έχουμε αφράτη γέμιση και πολύ τραγανά φύλλα.