Υλικά
1½ κιλό κόκορα σε μερίδες
2 νεροπότηρα ρύζι νυχάκι ή καρολίνα
6 νεροπότηρα ζωμό από τον κόκορα
½ νεροπότηρο χυμό λεμονιού
2 κ.σ. στακοβούτυρο
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Γεμίζουμε μια κατσαρόλα νερό και βάζουμε τον κόκορα.
Αλατίζουμε και βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει εντελώς.
Στραγγίζουμε τον κόκορα και τον βάζουμε σε πιατέλα.
Σε άλλη κατσαρόλα μετράμε 6 νεροπότηρα ζωμό από τον κόκορα.
Αν δεν βγαίνει, προσθέτουμε νερό. Μόλις πάρει βράση ο ζωμός, ρίχνουμε το ρύζι και, ανακατεύοντας συνεχώς σε μέτρια φωτιά, το αφήνουμε να μαλακώσει για 20' περίπου.
Στη μέση της διαδικασίας ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού.
Το μυστικό είναι να κατεβάσουμε το ρύζι από τη φωτιά όταν μοιάζει με πηχτή σούπα, πριν απορροφήσει εντελώς τα υγρά του.
Γι'αυτό, αν χρειαστεί, στην πορεία προσθέτουμε λίγο παραπάνω ζεστό ζωμό ή νερό.
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το στακοβούτυρο και μόλις κάψει το ρίχνουμε στο πιλάφι και ανακατεύουμε.
Σερβίρουμε το πιλάφι με τον κόκορα σε πιατέλα ή χωριστά, με μπόλικο πιπέρι.
Tip
Την ίδια συνταγή κάνουμε με ζυγούρι ή κατσικάκι ή, όπως κάνουν σε διάφορα χωριά των Χανίων, και με κατσικάκι και με κότα μαζί. Αν δεν έχουμε στακοβούτυρο, το αντικαθιστούμε με πρόβειο ή γίδινο βούτυρο.