Υλικά
Για τη γέμιση
1½ κιλό αρνάκι ή κατσικάκι σε μερίδες
1-2 κ.σ. βούτυρο γίδινο
½ κιλό γλυκιά μυζήθρα
½ κιλό ξινομυζήθρα
1 φλιτζ. γραβιέρα Κρήτης σε κυβάκια
κανέλα στη μύτη του κουταλιού
1 ματσάκι φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
¾ φλιτζ. ζωμό από το κρέας
αλάτι, πιπέρι
Για το φύλλο
700 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
½ ποτήρι ελαιόλαδο
½ ποτήρι ζωμό από το κρέας
1 κ.γλ. αλάτι
1 κρόκο αυγού χτυπημένο και σουσάμι για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το κρέας σε άφθονο αλατισμένο νερό, μέχρι να μαλακώσει πάρα πολύ καλά. Κρατάμε το ζουμάκι, στραγγίζουμε το κρέας, το ξεψαχνίζουμε και το χωρίζουμε με τα δάχτυλα σε μεγάλες μπουκιές. Αυτή τη διαδικασία μπορούμε να την κάνουμε και από την προηγούμενη μέρα.
Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε το κρέας, τον ζωμό, τις μυζήθρες, τη γραβιέρα, τον δυόσμο, την κανέλα και λίγο αλατοπίπερο.
Λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρολάκι.
Ετοιμάζουμε και το φύλλο ζυμώνοντας καλά όλα τα υλικά.
Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια, χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο και ανοίγουμε δύο χοντρά φύλλα για μέτριο ταψάκι.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Αλείφουμε με βούτυρο ένα μέτριο στρογγυλό ταψάκι και απλώνουμε το πρώτο φύλλο, με τις άκρες του να εξέχουν. Απλώνουμε τη γέμιση, σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο και σχηματίζουμε έναν ωραίο κόθρο. Με πιρούνι κάνουμε μια τρυπούλα στη μέση. Με πινέλο, απλώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο και το χτυπημένο αυγό.
Πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε την τούρτα για 60'-70', μέχρι να ροδίσει ωραία.
Η κουκουβάγια, το μπουρέκι και η πασχαλινή κρεατότουρτα είναι η... Αγία Τριάδα των σουξέ της χανιώτικης κουζίνας και ένας ωραιότατος τρόπος να εκμεταλλευτείς το αρνάκι που έχει περισσέψει από άλλο μαγείρεμα. Κάτι ανάμεσα σε σουφλέ και πίτα, είναι μια σκέτη νοστιμιά, που στην παραδοσιακή της εκδοχή είναι παραφορτωμένη με θερμίδες. Εμείς μπορούμε να την κάνουμε πιο ανάλαφρη, χωρίς να χάσουμε τίποτα από τη γεύση της.
Tip
Μπορούμε να τη φτιάξουμε και με κοτόπουλο, οπότε γίνεται και πιο ελαφριά, και αντί για δυόσμο να βάλουμε ψιλοκομμένο μαϊντανό ή βασιλικό.