X

Καλτσούνια με Λευκά Τυριά

Το καλιτσούνι (ή καλτσούνι), στις πολλές διαφορετικές εκδοχές του, άλλοτε ψητό και άλλοτε τηγανητό, άλλοτε με χόρτα ή με τυριά, δεν λείπει από κανένα κρητικό κέρασμα.

Υλικά

Για τη ζύμη

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κρασοπότηρο ελαιόλαδο

1 σφηνάκι τσικουδιά

½ κ.γλ. αλάτι

χλιαρό νερό, όσο πάρει

ελαιόλαδο για το τηγάνι

Για τη γέμιση

200 γρ. ανθότυρο

200 γρ. τυρομάλαμα

200 γρ. ξινομυζήθρα

λίγο δυόσμο ψιλοκομμένο

1 αυγό

½ φλιτζ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Σε μπολ ανακατεύουμε με το πιρούνι τα υλικά της γέμισης.

Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά της ζύμης και τελευταίο προσθέτουμε ζυμώνοντας λίγο λίγο το νερό. Θέλουμε να πάρουμε μια ζύμη μαλακή, που ίσα ίσα δεν θα κολλάει στο χέρι.

Κάνουμε τη ζύμη μπαλίτσα, τη σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε 1 ώρα να ξεκουραστεί.

Με τον λεπτό πλάστη ανοίγουμε φύλλο και κόβουμε με το πιατάκι του τσαγιού ομοιόμορφους κύκλους.

Βάζουμε από μία κουταλιά της σούπας γέμιση στο ένα μισοφέγγαρο και σκεπάζουμε με το υπόλοιπο. Με πιρούνι κλείνουμε καλά τις άκρες.

Ζεσταίνουμε στο τηγάνι άφθονο ελαιόλαδο και σε μέτρια φωτιά τηγανίζουμε τα καλτσούνια, γυρνώντας τα με πιρούνι και από τις δύο πλευρές, μέχρι να ροδίσουν.

Τα στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.

Η Κρητικιά νοικοκυρά τού έχει πάρει τόσο τον αέρα, που ανοίγει φύλλο στη στιγμή, σαν να ήταν μια διαδικασία πιο εύκολη και από το να βράσεις αυγό.

Tip

Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το τυρομάλαμα με κατίκι ή οποιοδήποτε τυρί κρέμα. Αν δεν έχουμε τσικουδιά, βάζουμε στο φύλλο τσίπουρο ή απλά ξίδι.

Επίσης...

Φθινοπωρινά πρωινά: Θρεπτικές συνταγές με αρώματα και γεύσεις της εποχής

Το φθινόπωρο φέρνει μαζί του την ανάγκη για ζεστά, αρωματικά πρωινά που ταιριάζουν με την δροσιά της εποχής και την πλούσια γκάμα από φθινοπωρινά υλικά όπως το μήλο, η κολοκύθα και τα καρύδια.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Τα μοναδικά μπλε τυριά της Ευρώπης

Ο πραγματικός afficionado των τυριών, δεν μπορεί παρά να κρατάει μια ιδιαίτερη θέση στη γαστρονομική του καρδιά για τα μπλε τυριά, αυτά με το χαρακτηριστικό δίκτυο από μπλε φλεβίτσες και στίγματα, που χαράζουν, διατρέχουν, στολίζουν τη λευκή ή υποκίτρινη κρεμώδη μάζα τους…

Τα φρέσκα τυριά της άνοιξης

Διαβάζοντας στον τίτλο φρέσκα τυριά της άνοιξης θα μπορούσε κανείς να υποθέσει πως χρησιμοποιήσαμε τη λέξη «φρέσκα» για να επιτείνουμε την αίσθηση της άνοιξης.

Πανεύκολη Τυρόπιτα µε Φρέσκα Κρεµµυδάκια και Άνηθο

Η συνταγή για μία πανεύκολη τυρόπιτα µε φρέσκα κρεµµυδάκια και άνηθο.

Σουφλέ με Πράσο, Κατσικίσιο Τυρί και Καρύδι

Ένα από τα πιο αγαπημένα σουφλέ, που συνδυάζει τη γλύκα του πράσου με το τραγανό της σφολιάτας αλλά και το πικάντικο των τυριών.

Μπουγιουρντί

Πώς θα φτιάξεις μπουγιουρντί.

Σουφλέ με Πατάτες, Σπανάκι και Φέτα

Ένα σουφλέ με σφραγίδα ελληνική, που θυμίζει λίγο την παραδοσιακή γεύση της σπανακόπιτας.

Σουφλέ με Σπανάκι και Μανιτάρια

Ανοίγει πεντανόστιμα ένα κάλεσμα στο σπίτι, τρώγεται μαγικά στο καθημερινό τραπέζι, ενώ συνοδεύει υπέροχα κοτόπουλο και ψαρικά.

Σουφλέ με Μπρόκολο και Τυριά

Το μπρόκολο είναι ένα λαχανικό-φετίχ των σουφλέ. Γιατί έχει έντονη γεύση, δένει υπέροχα με τα τυριά και δεν διαλύεται στον φούρνο.

Σπανακοτυρόπιτα

Η συνταγή για την πιο νόστιμη σπανακοτυρόπιτα.

Μύδια Σαγανάκι με Φέτα

Η συνταγή για μύδια σαγανάκι με φέτα.

Τυρόπιτα με Γιαούρτι

Πώς θα φτιάξεις τυρόπιτα με γιαούρτι.