Υλικά
Υλικά για 6 άτομα
1 φύλλο σφολιάτας
3 κολοκυθάκια σε ροδέλες
3 κρεμμύδια μέτρια κομμένα όπως στη χωριάτικη
3 μέτριες μελιτζάνες φλάσκες σε χοντρούς κύβους
4 πιπεριές διαφόρων χρωμάτων σε μεγάλα καρέ
4 ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδο
4 ώριμες ντομάτες σε φέτες
1 φλιτζ. ελαιόλαδο
1 κ.γλ. ζάχαρη
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
400 γρ. φέτα σε καρεδάκια
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Τοποθετούμε όλα τα λαχανικά, εκτός από τον μαϊντανό, σε ένα ταψί, προσθέτουμε αλάτι, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια ώστε τα υλικά να διασκορπιστούν ομοιόμορφα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 1 ώρα περίπου.
Φροντίζουμε να ανακατεύουμε συχνά στη διάρκεια του ψησίματος. Όταν τα λαχανικά μαλακώσουν, τα αφήνουμε λίγο ακόμα να ξεροψηθεί η επιφάνεια και να μειωθεί στο ελάχιστο η σάλτσα. Όταν δείτε ότι η επιφάνεια έχει μαυρίσει, το φαγητό έχει ψηθεί ιδανικά.
Βγάζουμε το φαγητό από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει. Σκορπίζουμε μετά τη φέτα στο ταψί, ρίχνουμε λίγο ακόμα φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τον μαϊντανό και ανακατεύουμε.
Σε ένα πυρίμαχο ταψί που έχουμε προηγουμένως λαδώσει στρώνουμε τη σφολιάτα, κρύα από το ψυγείο. Τσεκάρουμε ότι το μπριάμ έχει κρυώσει εντελώς (διαφορετικά, η σφολιάτα θα τρυπήσει και δεν θα βγει τραγανή) και το απλώνουμε κατά μήκος στην άκρη του φύλλου από την πλατιά του επιφάνεια.
Κλείνουμε τις άκρες και το τυλίγουμε προσεκτικά σε ρολό. Η ένωση του φύλλου πρέπει να ακουμπά στον πάτο του ταψιού. Βάζοντας τη γέμιση, φροντίζουμε με το κουτάλι να αποφύγουμε τη σάλτσα που έχει μείνει στον πάτο του ταψιού.
Λαδώνουμε με ένα πινέλο την επιφάνεια του στρούντελ και το ψήνουμε στους 180°C μέχρι να ροδίσει, για 20' περίπου.
Tip
Η καλύτερη φέτα για την περίπτωση είναι ένας γλυκός τελεμές, χωρίς πικάντικη γεύση, ενώ το μανούρι δίνει ιδανικό αποτέλεσμα, βελούδινο και μελωμένο, έχει όμως πάρα πολλά λιπαρά. Αν προσέχετε, βάλτε ανθότυρο, αλλά το αποτέλεσμα θα είναι κάπως επίπεδο.