Υλικά
350 γρ. μακαρόνι για παστίτσιο
4 ώριμες ντομάτες τριμμένες
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
400 γρ. λουκάνικα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 ποτηράκι λευκό κρασί
λίγο θυμάρι
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
4 αυγά
1 γιαούρτι στραγγιστό
300 γρ. φέτα κομματιασμένη
80 γρ. γραβιέρα τριμμένη
½ φλιτζ. ελαιόλαδο
λίγο μοσχοκάρυδο
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Κόβουμε τα λουκάνικα σε λεπτές ροδέλες.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο. Μόλις μαραθούν, προσθέτουμε τα λουκάνικα και τα σοτάρουμε μέχρι να μαγειρευτούν. Προσθέτουμε τον πελτέ και τον φέρνουμε δυο βόλτες.
Σβήνουμε με την ντομάτα και το κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε διακριτικά, σκεπάζουμε και αφήνουμε τη σάλτσα να μαγειρευτεί για 20'.
Ρίχνουμε τον μαϊντανό και το θυμάρι.
Σε άφθονο αλατισμένο νερό βράζουμε τα μακαρόνια και τα στραγγίζουμε όταν ακόμα είναι πολύ αλ ντέντε. Τα ανακατεύουμε με τη σάλτσα ντομάτας και τη γραβιέρα. Τα τοποθετούμε στη στρογγυλή φόρμα του κέικ με την τρύπα.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα αυγά, το γιαούρτι, το μοσχοκάρυδο, τη φέτα και μπόλικο πιπέρι.
Απλώνουμε την κρέμα πάνω στα μακαρόνια και ψήνουμε στους 180°C για 40' ή μέχρι να ροδίσει η κρούστα του.
Το αφήνουμε να σταθεί ½ ώρα πριν το ξεφορμάρουμε.
Tip
Βάζουμε όποιο λουκάνικο μας αρέσει: για ήπια γεύση Φραγκφούρτης, για μεγαλύτερη ένταση ένα χωριάτικο. Το ίδιο νόστιμο γίνεται και με σαλάμι αέρος ή κάθε άλλο αλλαντικό.