Υλικά
Υλικά για 4 άτομα
200 γρ. μαυρομάτικα
1 ματσάκι ρόκα χοντροκομμένη
2 κονσέρβες τόνο σε νερό ή ελαιόλαδο
1 μικρό αγγούρι σε καρεδάκια
20 ντοματίνια κομμένα στη μέση
6 κλωναράκια ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 μέτριο κρεμμύδι σε καρεδάκια
1 κ.γλ. ρίγανη
αλάτι, πιπέρι
Για τη σος
4 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. χυμό λεμονιού
1 κ.σ. ξίδι
αλάτι, πιπέρι
1 κ.γλ. μουστάρδα
ξύσμα από 1 λεμόνι
Εκτέλεση
Βράζουμε τα μαυρομάτικα σε άφθονο αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν (στα 15' έχουμε τον νου μας να τα βγάλουμε, πριν αρχίσουν να "σκάνε" και να λιώνουν).
Τα στραγγίζουμε.
Χτυπάμε όλα μαζί τα υλικά για τη σος.
Σε μια σαλατιέρα ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά, εκτός από τον τόνο. Περιχύνουμε με τη σος και ανακατεύουμε καλά.
Στο τέλος προσθέτουμε τον τόνο, σπασμένο σε μπουκιές, και δεν ανακατεύουμε, για να μη διαλυθεί. Προσθέτουμε λεμόνι και ανακατεύουμε τη σαλάτα στο τραπέζι, στο σερβίρισμα.
Tip
Γίνεται ωραιότατα και με γίγαντες ή με λευκά φασόλια, χοντρά ή ψιλά.