Υλικά
2 μεγάλες φλάσκες μελιτζάνες
8 μέτριες ντομάτες
1 μικρό ματσάκι γλιστρίδα
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
1 κ.γλ. γλυκιά πάπρικα
1 κ.γλ. βασιλικό
1 κ.γλ. θυμάρι
1 κ.γλ. ζάχαρη
ελαιόλαδο
ξίδι μπαλσάμικο
αλάτι
Εκτέλεση
Πλύνετε και κόψτε τις μελιτζάνες σε μεγάλους κύβους. Βάλτε τα κομμάτια της μελιτζάνας σε ένα ταψί, περιχύστε τα με λίγο ελαιόλαδο, αλατίστε και ψήστε τα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 30'.
Κόψτε τις ντομάτες σε τέταρτα, βάλτε τις στο ταψί, περιχύστε με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίστε τις με τον βασιλικό, το θυμάρι, τη ζάχαρη και λίγο αλάτι. Ψήστε τις και αυτές σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 20'.
Καθαρίστε και κόψτε τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες. Βάλτε τα σε ένα μπολ, σκεπάστε τα με παγωμένο νερό και αφήστε τα για 1 ώρα στο ψυγείο σκεπασμένα με μεμβράνη τροφίμων.
Λίγο πριν σερβίρετε τη σαλάτα, στραγγίξτε τα κρεμμύδια, αλατίστε τα και ανακατέψτε τα με την πάπρικα και με 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο.
Βάλτε στα πιάτα τις ψητές μελιτζάνες και ντομάτες, μοιράστε τα κρεμμύδια και τη γλιστρίδα, ραντίστε τα λαχανικά με 1-2 κουταλιές ελαιόλαδο και μερικές σταγόνες ξίδι μπαλσάμικο και σερβίρετε.
Τip
Ετοιμάστε με τον ίδιο τρόπο τις μελιτζάνες για τον μουσακά, αποφεύγοντας έτσι το τηγάνισμα.