Υλικά
3 μέτριες φλάσκες μελιτζάνες
200 γρ. γιαούρτι
1 μικρό ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 ψημένη πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη
2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
1 κ.σ. πετιμέζι
2-3 κ.σ. ξίδι
2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
χυμό από 1 λεμόνι
2 κ.σ. καρυδόψιχα
10 ελιές
ελαιόλαδο
αλάτι
Εκτέλεση
Πλύνετε και τρυπήστε με ένα πιρούνι τις μελιτζάνες σε διάφορα σημεία.
Βάλτε τις σε ταψί και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ºC για 30'-50', ανάλογα με το μέγεθός τους.
Μετά κόψτε τις κατά μήκος και αδειάστε την ψίχα τους με ένα κουτάλι.
Ραντίστε την ψίχα με τον χυμό λεμονιού και βάλτε τη σε ένα σουρωτήρι να στραγγίξει.
Ψιλοκόψτε στη συνέχεια την ψίχα της μελιτζάνας και ανακατέψτε τη σε ένα μπολ με την πιπεριά, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το γιαούρτι, ¼ του φλιτζανιού ελαιόλαδο, το ξίδι, το πετιμέζι, τον μαϊντανό και λίγο αλάτι.
Γαρνίρετε με την καρυδόψιχα και τις ελιές και σερβίρετε.
Τip
Αν έχετε εστία γκαζιού, κάψτε τις μελιτζάνες εξωτερικά, για να αποκτήσουν ωραία καπνιστή γεύση.