Υλικά
6 μέτριες φλάσκες μελιτζάνες
200 γρ. τριμμένη φέτα
3 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
2 κ.γλ. τριμμένο κόλιαντρο
αλάτι, πιπέρι
ελαιόλαδο
Για τη σάλτσα ντομάτας
6 ώριμες ντομάτες τριμμένες
4 ξερά κρεμμύδια σε λεπτές φέτες
1 κ.σ. γλυκιά πάπρικα
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
4 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 κ.σ. χυμό λεμονιού
αλάτι, πιπέρι
ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Ετοιμάστε πρώτα τις μελιτζάνες: Κόψτε τις στη μέση κατά μήκος, χαράξτε τη σάρκα τους, αλατίστε και αφήστε τις να στραγγίξουν σε ένα σουρωτήρι για μισή ώρα.
Ξεπλύνετε και αλείψτε τις με ελαιόλαδο. Βάλτε τις με τη σειρά σε ένα ταψί και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 45'.
Ετοιμάστε τη σάλτσα: Σοτάρετε τα κρεμμύδια σε 4-5 κουταλιές ελαιόλαδο και όταν μαλακώσουν ρίξτε τις ντομάτες, τον πελτέ, την πάπρικα, τον μαϊντανό, τον χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι.
Βράστε τη σάλτσα σε μέτρια φωτιά για 20'.
Πιέστε με ένα κουτάλι τις μελιτζάνες από την κομμένη πλευρά για να ανοίξει το εσωτερικό τους. Ανακατέψτε το σκόρδο με το κόλιαντρο και 6 κουταλιές ελαιόλαδο.
Ραντίστε τις μελιτζάνες με το μείγμα αυτό, μοιράστε στο άνοιγμά τους τη σάλτσα ντομάτας, βάλτε και την τριμμένη φέτα και ψήστε τις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 20'.
Tip
Διαλέξτε μελιτζάνες γυαλιστερές και αρκετά βαριές: αυτό δείχνει πως δεν έχουν ακόμα σπόρια, που πικρίζουν στο μαγείρεμα.