Υλικά
1½ κιλό πατάτες
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 συσκευασία μπέικον σε φετάκια
4 μεγάλα κρεμμύδια σε φέτες
1 φλιτζ. κίτρινο τριμμένο τυρί
1 φλιτζ. φέτα σπασμένη σε μικρά κομματάκια
200 γρ. βούτυρο αγελάδος
3 αυγά ελαφρώς χτυπημένα
1 κ.γλ. θυμάρι ξερό ή 2-3 κλωναράκια φρέσκο
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κ.γλ. γλυκιά πάπρικα
1 κ.γλ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Βράζουμε τις πατάτες χωρίς τηφλούδατους, ολόκληρες, σε άφθονο αλατισμένο νερό, μέχρι να μαλακώσουν καλά.
Όσο βράζουν, σε ένα αντικολλητικό μικρό τηγάνι σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά σκέτο το μπέικον μέχρι να γίνει τραγανό.
Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά τα κρεμμύδια, αλατισμένα, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να ροδίσουν και να μαλακώσουν.
Μόλις βράσουν οι πατάτες, τις στραγγίζουμε και τις ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα μαζί με το βούτυρο. Με τον αυγοδάρτη τις πιέζουμε μέχρι να λιώσουν εντελώς.
Προσθέτουμε τα αυγά και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και το τυρί και ανακατεύουμε. Βουτυρώνουμε καλά ένα πυρίμαχο ταψί, απλώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα και πασπαλίζουμε με λίγο τριμμένο τυρί την επιφάνεια.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια, για 25' περίπου.
Tip
Αντί για μπέικον, βάζουμε φαγητό που έχει περισσέψει: κοτόπουλο, κρέας κοκκινιστό ή λεμονάτο, κιμά ή λαχανικά λαδερά.