Υλικά
500 γρ. πένες
500 γρ. ανάμεικτα φρέσκα μανιτάρια (πλευρώτους, στρογγυλά λευκά σαμπινιόν)
50 γρ. αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
250 ml κρέμα γάλακτος
2 κ.σ. βούτυρο
1 σφηνάκι μπράντι
50 γρ. πικάντικη γραβιέρα τριμμένη
2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Μουσκέψτε τα αποξηραμένα μανιτάρια σε 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό. Αφήστε τα τουλάχιστον για 1 ώρα να μαλακώσουν. Βγάλτε τα από το νερό και ψιλοκόψτε τα.
Περάστε το νερό στο οποίο μούσκεψαν από ένα λεπτό σουρωτήρι ή φίλτρο του καφέ και κρατήστε το για το μαγείρεμα.
Σκουπίστε με ένα βρεγμένο χαρτί κουζίνας τα φρέσκα μανιτάρια και ψιλοκόψτε τα. Βάλτε στο τηγάνι το βούτυρο και σοτάρετε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα φρέσκα μανιτάρια.
Αφήστε τα για λίγα λεπτά σε δυνατή φωτιά και μετά ρίξτε τα στραγγισμένα (αποξηραμένα) μανιτάρια και το μπράντι.
Αφήστε το μείγμα να βράσει για λίγα λεπτά σε δυνατή φωτιά και ρίξτε το νερό στο οποίο μουσκέψατε τα μανιτάρια.
Αλατοπιπερώστε και βράστε σε μέτρια φωτιά για 5'-6'. Ρίξτε την κρέμα γάλακτος, τη γραβιέρα και τον μαϊντανό και ανακατέψτε.
Βράστε τις πένες σε αλατισμένο νερό και στραγγίξτε τις. Ανακατέψτε τις με τη σάλτσα μανιταριών και σερβίρετε με τριμμένη γραβιέρα.
Tip
Αυτή η σάλτσα ταιριάζει πολύ και με ψητά τρυφερά φιλετάκια κρέατος.