Υλικά
4 φέτες οσομπούκο (μοσχαρίσιο κότσι με κόκαλο)
2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
2 κλωναράκια σέλερι ψιλοκομμένα
2 καρότα τριμμένα
250 ml κόκκινο κρασί
600 γρ. τριμμένες ντομάτες
2 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
2 φύλλα δάφνης
αλεύρι
αλάτι, πιπέρι
ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Αλατοπιπερώστε και αλευρώστε ελαφρά τις φέτες του κρέατος.
Βάλτε 4-5 κουταλιές ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και σοτάρετε το κρέας και από τις δύο πλευρές.
Βγάλτε τις φέτες του κρέατος από την κατσαρόλα, ρίξτε 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμύδια με το σκόρδο για λίγα λεπτά.
Προσθέστε το σέλερι και τα καρότα και συνεχίστε το σοτάρισμα για 7-8 λεπτά.
Σβήστε με το κρασί και αφήστε για 2-3 λεπτά σε δυνατή φωτιά.
Βάλτε πάλι τις φέτες του κρέατος στην κατσαρόλα με τα υπόλοιπα υλικά και ρίξτε τις τριμμένες ντομάτες, τον πελτέ, τα φύλλα δάφνης, αλάτι και πιπέρι.
Συμπληρώστε 1 λίτρο νερό, σκεπάστε την κατσαρόλα και μαγειρέψτε σε χαμηλή ένταση για 1 ½ με 2 ώρες περίπου.
Ελέγξτε κατά διαστήματα μήπως έχει στεγνώσει η σάλτσα και προσθέστε λίγο ζεστό νερό ή ζωμό αν χρειαστεί.
Tip
Πασπαλίστε το φαγητό με γκρεμολάτα, ένα αρωματικό μείγμα με ψιλοκομμένο μαϊντανό, ξύσμα λεμονιού και τριμμένο σκόρδο.
Οι Ιταλοί σερβίρουν επίσης το οσομπούκο με ριζότο αρωματισμένο με σαφράν.