Υλικά
Υλικά για 4 άτομα
200 γρ. πλιγούρι
2 πιπεριές Φλωρίνης
2 πράσινες πιπεριές
2 κολοκύθια σε φέτες
2 μελιτζάνες φλάσκες σε φέτες
1 κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα
1 σκελίδα σκόρδο
2 ντομάτες σε ροδέλες
400 γρ. φέτα σπασμένη
1 μικρό ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
½ φλιτζ. ελιές θρούμπες
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 φλιτζ. ελαιόλαδο
1 κ.γλ. ρίγανη
½ κ.γλ. πάπρικα γλυκιά
χυμό από 2 λεμόνια
ξύσμα από ½ λεμόνι
1 κ.γλ. μαραθόσπορο
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ μουλιάζουμε για 3 ώρες το πλιγούρι μέσα σε ζεστό νερό μαζί με τον χυμό από το 1 λεμόνι.
Στρώνουμε με χαρτί ψησίματος το ρηχό ταψί του φούρνου και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Απλώνουμε στο ταψί τα λαχανικά, τα αλατίζουμε και τα αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο.
Τα ψήνουμε για 40'. (Γίνονται ακόμα πιο νόστιμα αν τα ψήσουμε στο μάτι της κουζίνας σε σχαροτήγανο, αλλά θέλουν περισσότερη ώρα, αφού δεν χωράνε όλα μαζί, και λίγο παραπάνω ελαιόλαδο)
Στραγγίζουμε το πλιγούρι και το βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
Ετοιμάζουμε τη σος χτυπώντας στο μούλτι το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το ξύσμα και τον χυμό του δεύτερου λεμονιού, το σκόρδο, την πάπρικα, τη ρίγανη, τον μαραθόσπορο και αλάτι.
Ανακατεύουμε καλά το πλιγούρι με τις ελιές και 2 κ.σ. από τη σος. Απλώνουμε τα ψητά λαχανικά πάνω στο πλιγούρι, προσθέτουμε τον δυόσμο, τον μαϊντανό και τη φέτα, περιχύνουμε με την υπόλοιπη σος και σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Tip
Αν βιαζόμαστε, αντικαθιστούμε το κανονικό πλιγούρι με το πολύ ψιλό, που μαλακώνει πιο γρήγορα, ή με κουσκούς.