Follow us

Μουσακάς με Κόκκινες Φακές

ΜΟΥΣΑΚΑΣ ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΦΑΚΕΣ

Υλικά

1 κιλό μελιτζάνες σε χοντρές φέτες

1 κιλό κολοκυθάκια σε φέτες

1 κιλό πιπεριές Φλωρίνης

λίγο ελαιόλαδο

θυμάρι

αλάτι, πιπέρι

φρυγανιά τριμμένη για την κρούστα

Για τη σάλτσα

200 γρ. κόκκινες φακές

¾ φλιτζ. ελαιόλαδο

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

2 μέτρια καρότα σε μικρά καρεδάκια

2 συσκευασίες κονκασέ περασμένο από το μούλτι

1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 κ.γλ. ρίγανη

αλάτι, πιπέρι

Για την μπεσαμέλ

60 γρ. ελαιόλαδο

60 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

950 γρ. ζεστό ζωμό λαχανικών ή νερό

½ ποτηράκι λευκό κρασί

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.

Αφαιρούμε τους σπόρους από τις πιπεριές και τις κόβουμε εγκάρσια στη μέση.

Στρώνουμε με χαρτί ψησίματος το ρηχό ταψί του φούρνου και αραδιάζουμε τα λαχανικά. Αλατοπιπερώνουμε, ραντίζουμε με ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με θυμάρι και ψήνουμε για 30' περίπου, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.

Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε τις φακές: Σε χαμηλή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το καρότο μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε τις φακές και φέρνουμε δυο βόλτες.

Ρίχνουμε την ντομάτα, αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και αφήνουμε τις φακές να μαλακώσουν και να απορροφήσουν τα πολλά ζουμιά τους.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τον μαϊντανό και τη ρίγανη και ανακατεύουμε.

Για την μπεσαμέλ, σε κατσαρολάκι ανακατεύουμε με το σύρμα σε μέτρια φωτιά το λάδι με το αλεύρι. Ρίχνουμε ζεστό το νερό ή τον ζωμό μαζί με το κρασί και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Στρώνουμε σε ένα ταψί τα κολοκυθάκια, συνεχίζουμε με λίγη σάλτσα, πάνω τους απλώνουμε τις πιπεριές και λίγη σάλτσα και τελειώνουμε με τις μελιτζάνες και όση σάλτσα από φακές απέμεινε. Καλύπτουμε ομοιόμορφα με την μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με φρυγανιά.

Ψήνουμε για 40', μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

Αυτός ο μουσακάς είναι ακόμα νοστιμότερος κρύος.

Tip

Στην μπεσαμέλ μπορούμε να αντικαταστήσουμε τον ζωμό ή το νερό με οποιοδήποτε φυτικό ρόφημα (σόγιας, αμυγδάλου) και να προσθέσουμε 1 φλιτζ. τριμμένο νηστίσιμο ή βίγκαν τυρί.

Επίσης...

Τρώμε burger, τηγανιά και γιουβέτσι και στη νηστεία!

Δείτε εντός τις τρεις νηστίσιμες (και vegan) παραλλαγές.

Το σπανάκι δεν είναι μόνο για... σπανακόρυζο!

Και αυτό θα σ' το αποδείξουν οι τρεις πεντανόστιμες συνταγές που θα βρεις εντός.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

3 πρωτότυπα γλυκά με καρότο

Βγες από τα συνηθισμένα και δοκίμασε τρία νόστιμα γλυκά που έχουν πρωταγωνιστή το καρότο.

3 συνταγές για νόστιμες σούπες βελουτέ

Δοκιμάστε τις τρεις συνταγές που θα βρείτε εντός για ελαφριές και θρεπτικές σούπες βελουτέ.

3 ωραίοι μεζέδες για την παρέα

Δοκίμασε αυτές τις τρεις συνταγές και μοιράσου τες με φίλους.

3 νόστιμες συνταγές με παντζάρια

Δοκιμάστε τις παρακάτω παρασκευές με παντζάρι.

3 συνταγές για να αγαπήσεις την αγκινάρα

Δες εντός τρεις συνταγές με το μάλλον παρεξηγημένο λαχανικό.

Ποιος είπε ότι τα κέικ είναι μόνο γλυκά;

Δοκίμασε αυτές τις τρεις εύκολες συνταγές για αλμυρά κέικ.

3 σούπες λαχανικών για cosy γεύματα

Όσο ο καιρός χειμωνιάζει, η ανάγκη για μια ζεστή και θρεπτική σουπίτσα γίνεται... επιτακτική!

Τρεις πλούσιες συνταγές για να βάλεις το μπρόκολο στη διατροφή σου

Διίστανται τα γούστα για αυτό το λαχανικό, όμως με αυτές τις συνταγές μάλλον θα αλλάξουν γνώμη και οι πλέον διστακτικοί.

3 πολίτικες συνταγές για το κυριακάτικο τραπέζι

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές της πολίτικης κουζίνας που είναι ό,τι πρέπει για το μεσημεριανό της Κυριακής.

Σαλάτες με ιδιαίτερους συνδυασμούς

Σύκο-προσούτο, κουνουπίδι-μπρικ ή πορτοκάλι με φέτα; Όποια κι αν διαλέξεις, θα γίνει εύκολα ο σταρ του τραπεζιού.