Υλικά
¾ του πακέτου χοντρό μακαρόνι
750 γρ. μανιτάρια πορτομπέλο χοντροκομμένα
200 γρ. λευκά μανιτάρια χοντροκομμένα
4-5 άγρια αποξηραμένα μανιτάρια ψιλοκομμένα
1 σφηνάκι κονιάκ ή σαμιώτικο κρασί
500 ml κρέμα γάλακτος
1 κλωναράκι δεντρολίβανο
4-5 κλωναράκια θυμάρι
½ φλιτζ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. βούτυρο αγελάδος
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
3 αυγά
150 γρ. παρμεζάνα ή οποιοδήποτε πικάντικο κίτρινο τυρί τριμμένο
επιπλέον τυρί τριμμένο για την κρούστα
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Σε 1 φλιτζ. χλιαρό νερό μουλιάζουμε για 15' τα αποξηραμένα μανιτάρια και τα ψιλοκόβουμε. Κρατάμε το ζουμί τους.
Σε άφθονο αλατισμένο νερό βράζουμε τα μακαρόνια πολύ προσεκτικά: μόλις αρχίσουν να μαλακώνουν, τα στραγγίζουμε, για να μη μας λασπώσουν στον φούρνο. Τα ανακατεύουμε με τη 1 κ.σ. βούτυρο και λίγο από το τριμμένο τυρί.
Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και μόλις κάψει καλά ρίχνουμε τα μανιτάρια (η επιλογή τους εδώ είναι δική μου, αλλά εσείς βάλτε σε ίση ποσότητα όποια προτιμάτε, ακόμα και ένα μόνο είδος), το κρεμμύδι, το θυμάρι και το δεντρολίβανο.
Τα ανακατεύουμε για 1', αλατίζουμε, σβήνουμε με το κονιάκ και προσθέτουμε τον ζωμό των μανιταριών και το σκόρδο. Αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί για 5' και να απορροφήσει τα υγρά του.
Εκτός φωτιάς, προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και αφαιρούμε το δεντρολίβανο και το θυμάρι.
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά και προσθέτουμε την κρέμα και το τριμμένο τυρί μαζί με μπόλικο πιπεράκι.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Σε ένα μέτριο ταψί στρώνουμε τα μισά μακαρόνια. Πάνω τους απλώνουμε τα μισά μανιτάρια. Συνεχίζουμε με άλλη μία στρώση μακαρόνια και μία μανιτάρια.
Απλώνουμε ομοιόμορφα την κρέμα στην επιφάνεια και πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί.
Ψήνουμε για 30'-40', μέχρι να ροδίσει ωραία η επιφάνεια.
Tip
Τα άγρια αποξηραμένα ελληνικά μανιτάρια λειτουργούν σαν ζωμός νοστιμιάς. Βάζουμε λίγα κάθε φορά στο φαγητό, κρατάμε το χλιαρό νεράκι όπου μούσκεψαν, γιατί έχει τεράστια νοστιμιά, και το προσθέτουμε κι αυτό στο φαγητό.