Υλικά
¾ του πακέτου ριγκατόνι
1 φλιτζ. ελαιόλαδο
500 γρ. φρέσκο σπανάκι χοντροκομμένο
1 κρεμμύδι σε φέτες
1 μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες, μαζί με το πράσινο μέρος
1 μάτσο σέσκουλα χοντροκομμένα
1 ματσάκι καυκαλήθρες ψιλοκομμένες
1 πράσο σε ροδέλες
1 ματσάκι άνηθο
1 ματσάκι μαϊντανό
1 ματσάκι μυρώνια ψιλοκομμένα
1 φλιτζ. φέτα χοντροσπασμένη
φρυγανιά τριμμένη και κίτρινο τριμμένο τυρί για την κρούστα
αλάτι, πιπέρι
Για την μπεσαμέλ
5 κ.σ. ελαιόλαδο
4 κ.σ. αλεύρι
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
2 φλιτζ. ζεστό νερό
½ φλιτζ. χυμό λεμονιού
250 γρ. γιαούρτι πρόβειο ή στραγγιστό
Εκτέλεση
Σε άφθονο αλατισμένο νερό βράζουμε τα ριγκατόνι, προσέχοντας να μη μαλακώσουν εντελώς (θα συνεχίσουν το μαγείρεμά τους στον φούρνο). Τα στραγγίζουμε.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ή σε χαμηλή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σε δυνατή φωτιά μαραίνουμε το κρεμμύδι, το πράσο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια.
Προσθέτουμε το σπανάκι και τα σέσκουλα, αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τα χόρτα να πιουν το ζουμί τους και να μαραθούν.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε ψιλοκομμένα τις καυκαλήθρες, τον μαϊντανό, τον άνηθο και τα μυρώνια. Προσθέτουμε τη φέτα και ανακατεύουμε.
Για την κρέμα, σε αντικολλητικό κατσαρολάκι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο με το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα.
Ρίχνουμε το νερό και τον χυμό λεμονιού, ανακατεύοντας για να μη σβολιάσει το μείγμα, και μόλις πήξει λίγο και γίνει λείο προσθέτουμε το σκόρδο και το γιαούρτι και ανακατεύουμε.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
Σε ένα μέτριο ταψί ρίχνουμε τα ριγκατόνι και τα ανακατεύουμε καλά με το μίγμα των χόρτων. Ισιώνουμε την επιφάνεια και από πάνω απλώνουμε ομοιόμορφα την μπεσαμέλ.
Πασπαλίζουμε με φρυγανιά και τυρί και ψήνουμε για 50', μέχρι να ροδίσει ωραία το παστίτσιο.
Tip
Αντί για ριγκατόνι, βάλτε πένες ή ακόμα και λαζάνια. Βάλτε όποια χόρτα σάς αρέσουν και ό,τι έχετε, ακόμα και ζωχούς ή άγρια χόρτα βρασμένα από την προηγούμενη ή ψιλοκομμένες αγκινάρες και φρέσκα κουκιά.