Υλικά
400 γρ. χυλοπίτες
1 κιλό ξερά κρεμμύδια σε φετάκια
1 μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες, μαζί με το πράσινο μέρος
100 γρ. βούτυρο αγελάδος
3-4 κλωναράκια θυμάρι
1 κλωναράκι δεντρολίβανο
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
½ φλιτζ. τριμμένη ξερή μυζήθρα και λίγη ακόμα για την κρούστα
Για την κρέμα
4 αυγά
1 ποτήρι φρέσκο γάλα
1 στραγγιστό γιαούρτι
1½ φλιτζ. τριμμένη ξερή μυζήθρα
αλάτι
Εκτέλεση
Βράζουμε σε άφθονο αλατισμένο νερό τις χυλοπίτες για 3' λιγότερο από όσο γράφει στο πακέτο. Τις στραγγίζουμε.
Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά τα κρεμμύδια και τα κρεμμυδάκια μαζί με το θυμάρι και το δεντρολίβανο.
Αλατίζουμε και ανακατεύοντας συχνά αφήνουμε τα κρεμμύδια να καραμελώσουν και να πάρουν ένα ελαφρώς καφετί χρώμα. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε το θυμάρι και το δεντρολίβανο, προσθέτουμε πιπέρι και τον μαϊντανό και ανακατεύουμε.
Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε πολύ καλά με το σύρμα τα αυγά με το γάλα, το γιαούρτι και τη μυζήθρα.
Βουτυρώνουμε ένα μέτριο ταψί, στρώνουμε μια στρώση χυλοπίτες, πασπαλίζουμε με μυζήθρα, απλώνουμε πάνω τους τα κρεμμύδια και συνεχίζουμε με μια δεύτερη στρώση χυλοπίτες και τυρί.
Απλώνουμε ομοιόμορφα την κρέμα πάνω στις χυλοπίτες, πασπαλίζουμε με λίγο ακόμα τυρί και ψήνουμε για 30', μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια, αλλά χωρίς να την αφήσουμε να ξεραθεί.
Tip
Εκτός από χυλοπίτες, γίνεται και με άλλα κοντά ελληνικά ζυμαρικά, π.χ. με στριφτούδια ή κοφτό μακαρονάκι. Αντί για μυζήθρα, μπορούμε να βάλουμε οποιοδήποτε λευκό ελληνικό τυρί.