Υλικά
2 μεγάλες σουπιές με το μελάνι τους
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
¾ φλιτζ. ελαιόλαδο
¾ φλιτζ. λευκό κρασί
½ φλιτζ. ξίδι
2 φλιτζ. ρύζι καρολίνα
1 φλιτζ. φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
ξύσμα από 1 μεγάλο πορτοκάλι
φλούδα από ½ πορτοκάλι
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 μικρό ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τις σουπιές και μέσα από την κοιλιά τους βγάζουμε προσεκτικά τη μαύρη σακουλίτσα με το μελάνι (ζητήστε από τον ψαρά να σας καθαρίσει τις σουπιές και να σας φυλάξει το μελάνι τους αν είστε άπειροι στο καθάρισμα: μπορεί άθελά σας να σπάσετε τις φούσκες ή να μην τις δείτε!).
Κρατάμε τα μελάνια σε ένα φλιτζάνι του καφέ και κόβουμε τις σουπιές σε μεγάλα κομμάτια.
Σε μια φαρδιά και χαμηλή κατσαρόλα ή στο γουόκ ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά το κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί και να μελώσει.
Προσθέτουμε τις σουπιές μαζί με τη φλούδα και το ξύσμα πορτοκαλιού. Φέρνουμε δυο τρεις βόλτες, αλατοπιπερώνουμε και σβήνουμε με το κρασί και το ξίδι. Τα αφήνουμε να εξατμιστούν.
Προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και αφήνουμε τις σουπιές να μαγειρευτούν μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέτουμε λίγο νερό στο φλιτζάνι με το μελάνι, σπάμε τις φούσκες και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το ρύζι, τον χυμό πορτοκαλιού, το μελάνι και 1 φλιτζ. ζεστό νερό. Σκεπάζουμε και αφήνουμε το ρύζι να μαγειρευτεί.
Προσέχουμε να μην το παραβράσουμε και "σκάσει" ο κόκκος. Αν είναι έτοιμο αλλά έχει μπόλικο ζουμάκι ακόμα, ανεβάζουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να εξατμιστεί.
Αφαιρούμε τη φλούδα του πορτοκαλιού, προσθέτουμε τον άνηθο και τον μαϊντανό, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
Tip
Στο τέλος προαιρετικά μπορούμε να προσθέσουμε χυμό από ½ λεμόνι. Του ταιριάζει πολύ.