Υλικά
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 αυγό
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γλ. αλάτι
¾ περίπου φλιτζ. χλιαρό νερό
2 φλιτζ. ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Για τη γέμιση
500 γρ. μυζήθρα σπασμένη
250 γρ. φέτα σπασμένη
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Σε μια λεκανίτσα κοσκινίζουμε το αλεύρι. Προσθέτουμε το αυγό, το λάδι, το αλάτι και σταδιακά το νερό, ζυμώνοντας, μέχρι να πάρουμε μια μαλακιά ζύμη.
Ίσως χρειαστεί λίγο επιπλέον νερό. Αφήνουμε το ζυμάρι σκεπασμένο για ½ ώρα.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά με το χέρι μας όλα τα υλικά της γέμισης.
Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 3 μπαλάκια. Σε αλευρωμένη επιφάνεια, τα ανοίγουμε με τον πλάστη σε μέτρια χοντρό φύλλο. Αν έχουμε το εργαλείο που κόβει και κλείνει τα πιτάκια, θα χρησιμοποιήσουμε αυτό. Διαφορετικά, θα κόψουμε το φύλλο σε καρεδάκια 10 εκ. περίπου.
Βάζουμε 1 κουταλιά γέμιση στην άκρη του φύλλου και σκεπάζουμε με το υπόλοιπο. Τυλίγουμε σε έναν λεπτό κόθρο τις άκρες.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, κατά προτίμηση σε κατσαρόλι, και τηγανίζουμε τα πιτάκια, γυρίζοντάς τα και από τις δύο πλευρές, μέχρι να ροδίσουν (αν τα τηγανίσουμε σε σπορέλαιο, βγαίνουν πιο τραγανά, αλλά δεν έχουν τη νοστιμιά του ελαιόλαδου).
Τα στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας, για να παραμείνουν τραγανά και στεγνά για μεγαλύτερο διάστημα.
Tip
Η Ελλάδα έχει πολλά υπέροχα φρέσκα λευκά τυριά. Όλα ταιριάζουν! Μπορούμε όμως να βάλουμε και οποιοδήποτε τυρί περισσεύει στο ψυγείο.