Υλικά
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γλ. αλάτι
1 κ.σ. ξίδι ή χυμό λεμονιού
4 κ.σ. ελαιόλαδο
περίπου 1½ φλιτζ. χλιαρό νερό
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Για τη γέμιση
300 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κ.σ. ξερό ή φρέσκο ψιλοκομμένο δυόσμο
πιπέρι
Εκτέλεση
Σε ένα τηγανάκι με 1 κ.σ. ελαιόλαδο μαραίνουμε το κρεμμύδι.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το κρεμμύδι με την κεφαλογραβιέρα, τον δυόσμο και το πιπέρι. Αν σκοπεύουμε να σερβίρουμε τις μισές με μέλι, θα παραλείψουμε το κρεμμύδι.
Σε άλλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, το ξίδι ή το λεμόνι και 3 κ.σ. ελαιόλαδο. Ρίχνουμε σταδιακά το νερό, ζυμώνοντας με το χέρι μας, μέχρι να πάρουμε μια μαλακιά ζύμη. Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε ελάχιστο νερό.
Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15'.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 16 μπαλάκια. Αλευρώνουμε τον πάγκο μας. Πιέζουμε με την παλάμη μας κάθε μπαλάκι και βάζουμε στο κέντρο του 1 κουταλιά κοφτή από τη γέμιση.
Σκεπάζουμε με άλλο ένα πιεσμένο μπαλάκι. Με τον πλάστη και με απαλές κινήσεις ανοίγουμε το σύνολο σε ένα ενιαίο στρογγυλό πιτάκι, λεπτό, στο μέγεθος μιας πίτας για σουβλάκι.
Ζεσταίνουμε το λάδι στο τηγάνι και τηγανίζουμε τις πλακόπιτες και από τις δύο πλευρές, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
Τις στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας, για να παραμείνουν αλάδωτες και τραγανές.
Tip
Όλα τα κίτρινα ελληνικά τυριά ταιριάζουν. Ευκαιρία να καθαρίσουμε το ψυγείο από τυριά που ξεραίνονται. Γίνονται και με φέτα ή οποιοδήποτε λευκό φρέσκο τυρί.