Follow us

Το Ρεβιθάτο Στύψης του Γιάννη Πατσόπουλου

Ένα θαυμάσιο ταξίδι στην κουζίνα της Μυτιλήνης, με ένα από τα πιο παραδοσιακά πιάτα του νησιού υπό το πρίσμα του σεφ του 360 Cocktail Bar Restaurant.

ΡΕΒΥΘΑΤΟ ΣΤΥΨΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Γιάννης Πατσόπουλος, που υπογράφει τη συνταγή, κατάγεται από το Υψηλομέτωπο, που βρίσκεται στον Λεπέτυμνο της Λέσβου. Είναι απόφοιτος της σχολής Le Monde και σεφ του 360 Cocktail Bar Restaurant (Ηφαίστου 2, Μοναστηράκι, τηλ. 210 3210006), ενώ έχει εργαστεί σε διάφορους τομείς του χώρου της εστίασης, περνώντας μεταξύ άλλων από τα Porto Leone, Margi House, Camares Mykonos, Thousand Flavors, Fairy Tail Food, Malvazia και Gazarte. Η παράδοση και οι απαρχές της τοπικής κουζίνας παίζουν σημαντικό ρόλο στη μαγειρική του. Ο ίδιος στοχεύει στο να διατηρήσει τις μαγειρικές παραδόσεις του τόπου του και να τις εξελίξει με βάση τη σημερινή γαστρονομική αντίληψη, δίνοντας τη δική του οπτική για την –εξαιρετική– κουζίνα του νησιού της Μυτιλήνης αλλά όχι μόνον αυτής. Η συνταγή δημοσιεύτηκε αρχικά στο περιοδικό Esquire.

Υλικά

ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΡΕ ΠΡΟΒΑΤΟΥ

1 καρέ από ελληνικό πρόβατο

ΓΙΑ ΤΟ "ΚΑΝΕΛΟΝΙ" ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ

μία μελιτζάνα φλάσκα

120 γρ. λαδοτύρι Μυτιλήνης

120 γρ. φέτα Μυτιλήνης

1 μικρό αυγό

μαϊντανό

πιπέρι

ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ

½ σελινόριζα

2 μέτρια καρότα

1 πράσο

200 ml Μαυροδάφνη Πατρών

200 ml κόκκινο κρασί ξηρό

3-4 κλ. δεντρολίβανο

500 ml ζωμό λαχανικών

10 γρ. αλεύρι γ.ό.χ.

Εκτέλεση

Χωρίζουμε τo καρέ σε 4 ίσα μέρη. Ξεκοκαλίζουμε το κάθε τέταρτο, αφήνοντας 1 κόκαλο στο καθένα από τα παϊδάκια του και το κόντρα φιλέτο. Τα σοτάρουμε σε αρωματισμένο ελαιόλαδο, θωρακίζοντάς τα καλά από όλες τις πλευρές. Τελειώνουμε το ψήσιμο στο φούρνο στους 180°C για 14'-16'.

Αποφλοιώνουμε τη μελιτζάνα και την κόβουμε κατά μήκος σε πολύ λεπτές φέτες.

Αρτίζουμε με ελαιόλαδο και τις ψήνουμε στη σχάρα μέχρι να μαλακώσουν.

Ομογενοποιούμε τα υλικά της φάρσας σε ένα μπολ, ψιλοκόβουμε και ενσωματώνουμε το μαϊντανό.

Ενώνουμε 3 φέτες ψημένης μελιτζάνας, γεμίζουμε με 40 γρ. γέμιση και τυλίγουμε κυλινδρικά. Πασπαλίζουμε με λαδοτύρι Μυτιλήνης και ψήνουμε στους 180°C για 8'.

Σε μέτρια φωτιά τσιγαρίζουμε τα λαχανικά μαζί με τα κόκαλα που έχουν μείνει από το φιλετάρισμα του πρόβατου. Αφού μαλακώσουν τα λαχανικά, πασπαλίζουμε με το αλεύρι και σβήνουμε με τα 2 κρασιά.

Αφήνουμε να εξατμιστούν κατά το ήμισυ και προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών. Συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι η σάλτσα να μειωθεί στο 1/3.

Σουρώνουμε. Εκτός φωτιάς προσθέτουμε το δεντρολίβανο και δένουμε με παγωμένο βούτυρο.

Στήνουμε το πιάτο: Κάτω, για βάση, η ζεστή ρεβιθάδα. Στη μία άκρη το "κανελόνι", στην άλλη το καρέ προβάτου. Στο τελευταίο περιχύνουμε τη σάλτσα κρασιού.

Επίσης...

3 πολίτικες συνταγές για το κυριακάτικο τραπέζι

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές της πολίτικης κουζίνας που είναι ό,τι πρέπει για το μεσημεριανό της Κυριακής.

Χοιρινά Κεφτεδάκια του Δήμου Μπαλόπουλου

Ο σεφ των Frater & Soror και ΦΒΚ παραδίδει μία εξαιρετικά νόστιμα συνταγή με πολλή προσωπικότητα πλην όμως σεβασμό στο πιάτο.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Ρολό Κιµά µε Λαχανικά

Η συνταγή για ρολό κιμά με λαχανικά.

Πρασοκιµαδόπιτα

Η συνταγή για πρασοκιμαδόπιτα.

Ιτσλί µε Αρνάκι και Μοσχάρι

Πώς θα φτιάξεις ιτσλί με αρνάκι και µοσχάρι.

Πλούσια Σούπα Γιουβαρλάκια µε Λαχανικά

Η συνταγή για πλούσια σούπα γιουβαρλάκια µε λαχανικά.

Παστίτσιο µε Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις παστίτσιο με πατάτες.

Μπιφτέκια Γεµιστά στο Τηγάνι

Η συνταγή για γεμιστά μπιφτέκια στο τηγάνι.

Η πιο Εύκολη Κιµαδόπιτα µε Λαχανικά

Πώς θα φτιάξεις την πιο εύκολη κιμαδόπιτα με λαχανικά.

Πατατο - μουσαακάς με γιαούρτι

Η συνταγή για πατατο - μουσακά με γιαούρτι

Ρολό Κιµά µε Σάλτσα Ντοµάτας

Πώς θα φτιάξεις ρολό κιµά µε σάλτσα ντοµάτας.

Ρολό Κιµά µε Τρία Είδη Κρέατος

Η συνταγή για ρολό κιµά µε τρία είδη κρέατος.