X

Τυρόπιτες Λέρου

Πώς θα φτιάξετε τις παραδοσιακές τυρόπιτες Λέρου.

Υλικά

Για τη ζύμη:

500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

1 γιαούρτι

250 γρ μαργαρίνη

1 αυγό

Για τη γέμιση:

1 πακέτο τυρί Λέρου (περίπου 1.200 γρ)

1 πακέτο μυζήθρα Λέρου (περίπου 1.200 γρ)

8 αυγά

κανέλα

σουσάμι

σπορέλαιο

λίγο αλάτι

λίγο πιπέρι

Εκτέλεση

Από την προηγούμενη μέρα σε ένα μεγάλο μπολ τρίβουμε το τυρί Λέρου και τη μυζήθρα.

Ρίχνουμε 5 αυγά και ανακατεύουμε καλά.

Τοποθετούμε στο ψυγείο το μείγμα.

Την επόμενη ημέρα ανακατεύουμε το μείγμα μας και προσθέτουμε και τα υπόλοιπα (3) αυγά, αλάτι και πιπέρι (προαιρετικά, εάν επιθυμούμε, λίγο ξερό δυόσμο).

Σε μια λεκάνη βάζουμε το βούτυρο μαζί με το αλεύρι, το γιαούρτι και ένα αυγό. Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη ζύμη.

Λαδώνουμε φορμάκια με πολύ λίγο σπορέλαιο. Σπάμε 2 αυγά σε ένα μπολ και τα χτυπάμε ελαφρά.

Παίρνουμε λίγη ζύμη και καλύπτουμε τα τοιχώματα.

Προσθέτουμε μια γεμάτη κουταλιά από τη γέμιση στη μέση της ζύμης, την απλώνουμε ελαφρά ώστε να καλύψουμε καλά τη μέση της ζύμης και ρίχνουμε μια κουταλιά της σούπας από το χτυπημένο αυγό, πάνω στη γέμιση.

Κουνάμε λίγο τα φορμάκια ώστε να καλυφθεί ομοιόμορφα.

Πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα και σουσάμι. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.

Ψήνουμε στους 150-170 βαθμούς για περίπου 50 λεπτά.

Επίσης...

Φθινοπωρινά πρωινά: Θρεπτικές συνταγές με αρώματα και γεύσεις της εποχής

Το φθινόπωρο φέρνει μαζί του την ανάγκη για ζεστά, αρωματικά πρωινά που ταιριάζουν με την δροσιά της εποχής και την πλούσια γκάμα από φθινοπωρινά υλικά όπως το μήλο, η κολοκύθα και τα καρύδια.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Τα μοναδικά μπλε τυριά της Ευρώπης

Ο πραγματικός afficionado των τυριών, δεν μπορεί παρά να κρατάει μια ιδιαίτερη θέση στη γαστρονομική του καρδιά για τα μπλε τυριά, αυτά με το χαρακτηριστικό δίκτυο από μπλε φλεβίτσες και στίγματα, που χαράζουν, διατρέχουν, στολίζουν τη λευκή ή υποκίτρινη κρεμώδη μάζα τους…

Τα φρέσκα τυριά της άνοιξης

Διαβάζοντας στον τίτλο φρέσκα τυριά της άνοιξης θα μπορούσε κανείς να υποθέσει πως χρησιμοποιήσαμε τη λέξη «φρέσκα» για να επιτείνουμε την αίσθηση της άνοιξης.

Πανεύκολη Τυρόπιτα µε Φρέσκα Κρεµµυδάκια και Άνηθο

Η συνταγή για μία πανεύκολη τυρόπιτα µε φρέσκα κρεµµυδάκια και άνηθο.

Σουφλέ με Πράσο, Κατσικίσιο Τυρί και Καρύδι

Ένα από τα πιο αγαπημένα σουφλέ, που συνδυάζει τη γλύκα του πράσου με το τραγανό της σφολιάτας αλλά και το πικάντικο των τυριών.

Μπουγιουρντί

Πώς θα φτιάξεις μπουγιουρντί.

Σουφλέ με Πατάτες, Σπανάκι και Φέτα

Ένα σουφλέ με σφραγίδα ελληνική, που θυμίζει λίγο την παραδοσιακή γεύση της σπανακόπιτας.

Σουφλέ με Σπανάκι και Μανιτάρια

Ανοίγει πεντανόστιμα ένα κάλεσμα στο σπίτι, τρώγεται μαγικά στο καθημερινό τραπέζι, ενώ συνοδεύει υπέροχα κοτόπουλο και ψαρικά.

Σουφλέ με Μπρόκολο και Τυριά

Το μπρόκολο είναι ένα λαχανικό-φετίχ των σουφλέ. Γιατί έχει έντονη γεύση, δένει υπέροχα με τα τυριά και δεν διαλύεται στον φούρνο.

Σπανακοτυρόπιτα

Η συνταγή για την πιο νόστιμη σπανακοτυρόπιτα.

Μύδια Σαγανάκι με Φέτα

Η συνταγή για μύδια σαγανάκι με φέτα.

Τυρόπιτα με Γιαούρτι

Πώς θα φτιάξεις τυρόπιτα με γιαούρτι.