X

Κουλούρα Λευκάδας

Η συνταγή για την παραδοσιακή κουλούρα Λευκάδας.

Υλικά

Για τα φύλλα:

1 κιλό αλεύρι (ίσως πάρει και λίγο παραπάνω)

νερό όσο χρειαστεί

αρκετό αλεύρι για άνοιγμα των φύλλων

ελάχιστο αλάτι

Για τη γέμιση:

1/2 κιλό φέτα χοντροκομμένη ή μισό μισό με ανθότυρο ή μυζήθρα

8 αυγά (ανάλογα πόσα φύλλα θα ανοίξουμε 8 φύλλα=8 αυγά)

1/2 φλιτζ. τσαγιού γάλα

3/4 ποτηριού λάδι + λίγο για ταψί

πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνουμε το αλεύρι με λίγο αλάτι και κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε σιγά-σιγά το νερό μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη.

Αν σφίξει το μείγμα απλά προσθέτουμε παραπάνω νεράκι.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 8 με 9 κομμάτια και με τη βοήθεια ενός πλάστη ανοίγουμε σε μεγάλα και λεπτά φύλλα, πασπαλίζοντας συνέχεια με αλεύρι για να μην κολλάει το φύλλο στην επιφάνεια και τον πλάστη.

Ένα-ένα τα τοποθετούμε σε ένα άλλο τραπέζι όπου έχουμε απλώσει μία μεγάλη πετσέτα και ρίχνουμε λίγο αλευράκι ανάμεσα τους για να μην κολλήσουν.

Σε ένα μπολ, χτυπάμε τα αυγά και ανακατεύουμε με λάδι, γάλα και πιπέρι.

Λαδώνουμε ένα μεγάλοταψί και απλώνουμε το πρώτο φύλλο.

Του ρίχνουμε λίγο από το μείγμα των αυγών να απλωθεί περίπου σε όλη την επιφάνεια και πασπαλίζουμε με το τυρί.

Κατόπιν απλώνουμε το δεύτερο φύλλο από πάνω και ξανά αυγά και τυρί.

Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα. Πάνω από το τελευταίο φύλλο ρίχνουμε μόνο μείγμα αυγών.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 1 ώρα, στους 180 με 200 βαθμούς.

Επίσης...

Φθινοπωρινά πρωινά: Θρεπτικές συνταγές με αρώματα και γεύσεις της εποχής

Το φθινόπωρο φέρνει μαζί του την ανάγκη για ζεστά, αρωματικά πρωινά που ταιριάζουν με την δροσιά της εποχής και την πλούσια γκάμα από φθινοπωρινά υλικά όπως το μήλο, η κολοκύθα και τα καρύδια.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Τα μοναδικά μπλε τυριά της Ευρώπης

Ο πραγματικός afficionado των τυριών, δεν μπορεί παρά να κρατάει μια ιδιαίτερη θέση στη γαστρονομική του καρδιά για τα μπλε τυριά, αυτά με το χαρακτηριστικό δίκτυο από μπλε φλεβίτσες και στίγματα, που χαράζουν, διατρέχουν, στολίζουν τη λευκή ή υποκίτρινη κρεμώδη μάζα τους…

Τα φρέσκα τυριά της άνοιξης

Διαβάζοντας στον τίτλο φρέσκα τυριά της άνοιξης θα μπορούσε κανείς να υποθέσει πως χρησιμοποιήσαμε τη λέξη «φρέσκα» για να επιτείνουμε την αίσθηση της άνοιξης.

Πανεύκολη Τυρόπιτα µε Φρέσκα Κρεµµυδάκια και Άνηθο

Η συνταγή για μία πανεύκολη τυρόπιτα µε φρέσκα κρεµµυδάκια και άνηθο.

Σουφλέ με Πράσο, Κατσικίσιο Τυρί και Καρύδι

Ένα από τα πιο αγαπημένα σουφλέ, που συνδυάζει τη γλύκα του πράσου με το τραγανό της σφολιάτας αλλά και το πικάντικο των τυριών.

Μπουγιουρντί

Πώς θα φτιάξεις μπουγιουρντί.

Σουφλέ με Πατάτες, Σπανάκι και Φέτα

Ένα σουφλέ με σφραγίδα ελληνική, που θυμίζει λίγο την παραδοσιακή γεύση της σπανακόπιτας.

Σουφλέ με Σπανάκι και Μανιτάρια

Ανοίγει πεντανόστιμα ένα κάλεσμα στο σπίτι, τρώγεται μαγικά στο καθημερινό τραπέζι, ενώ συνοδεύει υπέροχα κοτόπουλο και ψαρικά.

Σουφλέ με Μπρόκολο και Τυριά

Το μπρόκολο είναι ένα λαχανικό-φετίχ των σουφλέ. Γιατί έχει έντονη γεύση, δένει υπέροχα με τα τυριά και δεν διαλύεται στον φούρνο.

Σπανακοτυρόπιτα

Η συνταγή για την πιο νόστιμη σπανακοτυρόπιτα.

Μύδια Σαγανάκι με Φέτα

Η συνταγή για μύδια σαγανάκι με φέτα.

Τυρόπιτα με Γιαούρτι

Πώς θα φτιάξεις τυρόπιτα με γιαούρτι.