Υλικά
1 κ.σ. βούτυρο αγελάδος
1 μεγάλο κρεμμύδι σε φετάκια
1 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης σε μικρά καρεδάκια
3 μέτρια κολοκυθάκια σε καρεδάκια
½ κ.γλ. κουρκουμά
2 κ.γλ. γλυκιά πάπρικα
180 γρ. τριμμένη γραβιέρα
225 γρ. ρύζι νυχάκι ή καρολίνα
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Λιώνουμε το βούτυρο σε μια μέτρια κατσαρόλα ή στο γουόκ και σοτάρουμε το κρεμμύδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά γύρω στα 5', μέχρι να ροδίσει και να γλυκάνει.
Προσθέτουμε την πιπεριά, τα κολοκυθάκια, το ρύζι, τον κουρκουμά και την πάπρικα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2'.
Σβήνουμε με 100 cl ζεστό νερό, αλατίζουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε με καπάκι και αφήνουμε το πιλάφι να μαλακώσει και να απορροφήσει το νερό του.
Αν χρειαστεί να προσθέσουμε επιπλέον νερό, ρίχνουμε λίγο λίγο, με το φλιτζανάκι του καφέ, για να μη μας διαλυθεί το ρύζι.
Όταν είναι έτοιμο, προσθέτουμε το τυρί, ανακατεύουμε να λιώσει και σερβίρουμε αμέσως, με μπόλικο πιπέρι.
Tip
Αν το θέλουμε πικάντικο, αντικαθιστούμε τη μισή γλυκιά πάπρικα με μπούκοβο ή καυτερή πάπρικα. Λίγος φρέσκος μαϊντανός ή βασιλικός στο τέλος, αλλά και η ρίγανη ή το θυμάρι δίνουν άρωμα και δροσιά.