Υλικά
¾ φλιτζ. ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
2 φλιτζ. κριθαράκι χοντρό
2 φλιτζ. αρακά κατεψυγμένο
50 γρ. απάκι ψιλοκομμένο
1 ποτήρι λευκό κρασί
200 γρ. ξερή μυζήθρα τριμμένη
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ή στο γουοκ ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί και να γλυκάνει.
Προσθέτουμε το σκόρδο και το κριθαράκι και ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσει το κριθαράκι.
Σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί.
Προσθέτουμε τον αρακά και το απάκι, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε λίγο λίγο ζεστό νεράκι κάθε φορά που το πίνει το κριθαράκι, μέχρι να μαλακώσει το ζυμαρικό. Το θέλουμε ζουμερό, σαν πηχτό χυλό.
Όταν είναι έτοιμο, ρίχνουμε το τυρί και τον μαϊντανό, ανακατεύουμε και σερβίρουμε αμέσως.
Tip
Αντί για ξερή μυζήθρα, μπορούμε να βάλουμε παρμεζάνα ή ρεγκάτο. Η ίδια συνταγή γίνεται και με ρύζι καρολίνα.