Ο Δημήτρης Δημητριάδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λάρισα, ενώ μετά την αποφοίτηση από το σχολείοξεκίνησε τις σπουδές του στη μαγειρική από τη γνωστή σχολή της Ρόδου. Στη συνέχεια δούλεψε δίπλα σε καταξιωμένους σεφ τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γαλλία, μέχρι να φτάσει στο σημείο να αναλάβει ο ίδιος της διεύθυνση της κουζίνας σε πολλά και καλά εστιατόρια ανά την χώρα. Ο έμπειρος σεφ, έχει στο ενεργητικό του συνεργασίες με εστιατόρια που έχουν τιμηθεί με αστέρια Michelin, όπως το CIBUS, Hytra και NABUCCO, ενώ έχει περάσει και από το εμβληματικό Noma της Δανίας.
Οπαδός της ελληνικής κουζίνας, την οποία και προσπαθεί να εξελίσσει στα διάφορα εστιατόρια όπου κατά καιρούς διαπρέπει, τα τελευταία 5 χρόνια είναι ο chef του Artisanal. Οικίες γεύσεις, σύγχρονες τεχνικές αλλά πρωτίστως ποιοτική πρώτη ύλη από Έλληνες παραγωγούς, συνθέτουν τις δημιουργίες που φέρουν την υπογραφή του Δημήτρη Δημητριάδη.
Υλικά
Υλικά για 4 μερίδες
200 γρ. ρύζι για σουσι
1 κιλό μύδια φρέσκα
300 γρ. ζωμό από τα μύδια
30 γρ. ψιλοκομμένο μαραθο φρέσκο
30 γρ. ψιλοκομμένο άνηθο φρέσκο
1 ματσάκι κρεμμύδι φρέσκο ψιλοκομμένο
50 ml ούζο
2 ντομάτες
100 ml ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε πρώτα τα μύδια κ τα πλένουμε καλά.
Έπειτα σε μια κατσαρόλα αχνίζουμε τα μύδια. Βάζουμε ελαιόλαδο να κάψει καλά και ρίχνουμε τα μύδια μέσα . Σβήνουμε με το ούζο.
Μόλις τα μύδια ανοίξουν τα αφαιρούμε κ όσα δεν ανοίξουν τα πετάμε, σουρώνουμε το ζωμό από ψιλή σίτα. Έπειτα αφαιρούμε την ψίχα και κρατάμε στην άκρη.
Πλένουμε καλά το ρύζι για σούσι κάτω από τρεχούμενο νερό και στραγγίζουμε καλά.
Βάζουμε μια κατσαρόλα με βραστό νερό και ζεματάμε τις ντομάτες μας, αφού πρώτα έχουμε αφαιρέσει το κοτσάνι τους κι έχουμε χαράξει με ένα μαχαίρι.
Ζεματάμε για 10 δευτερόλεπτα και απλώνουμε σε νερό με πάγο.
Έπειτα αφαιρούμε το εσωτερικό της ντομάτας αφού πρώτα την κόψουμε στη μέση. Έπειτα κόβουμε την ντομάτα στα 6, κρατώντας τη σάρκα της - το υπόλοιπο το κρατάμε για άλλη χρήση.
Ρίχνουμε αλάτι, ζάχαρη και ελαιόλαδο και τα απλώνουμε σε μια επιφάνεια. Έπειτα τα βάζουμε στο φούρνο για 3 ώρες στους 80 βαθμούς. Μόλις είναι έτοιμα, τα αφαιρούμε και αφήνουμε να κρυώσουν.
Βάζουμε στη ριζομηχανή το ρύζι και τα 300 ml ζωμό από μύδια και τα αφήνουμε να βράσει.
Παράλληλα, σοτάρουμε σε ελαιόλαδο, το φρέσκο κρεμμύδι και μόλις μαραθεί, το σουρώνουμε.
Απλώνουμε το ρύζι σε μια μεγάλη επιφάνεια. Ρίχνουμε το φρέσκο κρεμμύδι, το μάραθο, τον άνηθο και ανακατεύουμε καλά.
Σκεπάζουμε με μια πετσέτα κ αφήνουμε στην άκρη. Μετά από 10 λεπτά φτιάχνουμε τα nigiri - αν δεν μπορούμε να τα φτιάξουμε με το χέρι υπάρχουν στο εμπόριο (στα είδη κουζίνας) έξυπνα εργαλεία για παρασκευή nigiri.
Μόλις είναι έτοιμα τα nigiri, βάζουμε από πάνω τα πέταλα της ντομάτας και ένα-ένα τα μύδια.
Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και σερβίρουμε.