Υλικά
Για τα φύλλα
700 γρ. αλεύρι για φύλλο
350 γρ. νερό χλιαρό
200 γρ. λιωμένη φυτίνη
3 κουταλιές σούπας λάδι
1 κουταλιά της σούπας ξύδι
λίγο αλάτι
νισεστέ
1 φλιτζάνι λάδι
Για την γέμιση
500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2-3 σκελίδες σκόρδο κομμένες φετάκια
1 μεγάλη μελιτζάνα φλάσκα (η δύο μικρές)κομμένη σε κύβους σαν μεγάλα ζάρια
3/4 του φλιτζανιού ντοματοχυμό η ντομάτες ψιλοκομμένες
αλάτι
πιπέρι
μαϊντανό ψιλοκομμένο
λίγη πάπρικα (κόκκινο γλυκό πιπέρι)
200 γρ. γραβιέρα κομμένη σε κύβους
Για την επικάλυψη:
1 κρόκο αυγού χτυπημένο
σουσάμι για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
Ανοίγουμε λακκούβα στο αλεύρι και ρίχνουμε μέσα το νερό το λάδι, το ξύδι και το αλάτι.
Παίρνουμε αλεύρι λίγο-λίγο και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια στρωτή ζύμη, όχι σφιχτή για να κάνουμε φύλλα. Το δουλεύουμε καλά το ζυμάρι μέχρι να κάνει μέσα φουσκάλες.
Χωρίζουμε τη ζύμη στα 6. Το κάθε κομμάτι από αυτά το χωρίζουμε στα 5.
Ανοίγουμε μικρά φυλλαράκια που τα αλείφουμε με λιωμένη φυτίνη και τα βάζουμε το ένα επάνω στο άλλο 5-5 και το τελευταίο (το 5ο δηλαδή) το φέρνουμε καπάκι.
Τα πατάμε να γίνουν μικρά πιτάκια και τα βάζουμε στο ψυγείο με λαδόκολα ανάμεσα και τα σκεπάζουμε με μια νάυλον σακούλα να μην ξεραθούν.
Τα αφήνουμε μέσα στο ψυγείο 2 ώρες τουλάχιστον, αλλά και 24 ώρες να τα αφήσουμε θα γίνουν ακόμη καλύτερα. Βάζουμε αλάτι στα ζάρια της μελιτζάνας και τα τρίβουμε ελαφρά.
Τα αφήνουμε 1 ώρα και μετά τα ξεπλένουμε με νερό, τα στύβουμε ελαφρά και τα τηγανίζουμε στο μισό λάδι. Τα βάζουμε σε χαρτί κουζίνας να απορροφηθεί το λάδι.
Βάζουμε το υπόλοιπο λάδι σε τηγάνι και ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, στην συνέχεια τον κιμά, και το γυρίζουμε πολύ καλά αρκετές φορές να αλλάξει χρώμα.
Συνεχίζουμε ρίχνοντας μέσα το αλάτι, το πιπέρι, τη ντομάτα την πάπρικα και 1 ποτήρι ζεστό νερό.
Αφήνουμε να βράσει μέχρι να τελειώσει το ζουμί. Ρίχνουμε προς το τέλος και το μαϊντανό. Το κρυώνουμε και το ανακατεύουμε με τις μελιτζάνες.
Λαδώνουμε ένα ταψί 32 νούμερο και ανοίγουμε τα δύο πρώτα φύλλα με νισεστέ.
Τα κόβουμε ακτινωτά και τα κρεμάμε γύρω-γύρω στο ταψί φροντίζοντας να κρέμονται 4-5 πόντους έξω από το ταψί. Τα λαδώνουμε.
Ανοίγουμε κανονικά και στρώνουμε τα άλλα 2 φύλλα και τα αλείφουμε με λάδι.
Στο δεύτερο στρώνουμε καλά τη γέμιση να πάει στο ίδιο πάχος παντού και σκορπάμε επάνω τα κομμάτια της γραβιέρας.
Βάζουμε το 5ο φύλλο, το αλείφουμε με λάδι.
Γυρίζουμε τα κομμάτια των φύλλων, που κρέμονται από το ταψί, προς τα μέσα.
Κλείνουμε έτσι τη γέμιση και θα σχηματιστεί κόρα σε όλη την πίτα γύρω-γύρω.
Βάζουμε και το τελευταίο φύλλο και το αλείφουμε με λάδι.
Σπρώχνουμε προς τα κάτω την άκρη του φύλλου με το πινέλο γύρω-γύρω στο ταψί.
Αλείφουμε με τον χτυπημένο κρόκο, πασπαλίζουμε με σουσάμι και ραντίζουμε ελάχιστα με νερό.
Ψήνουμε την πίτα μας στους 180 βαθμούς περίπου 45 λεπτά.