Υλικά
600 γρ. μακαρονάκι κοφτό
700 γρ. ντοματάκια αποφλοιωμένα
100 γρ. γραβιέρα γλυκιά
80 γρ. βούτυρο
1 κιλό μελιτζάνες μακρουλές
1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
1 κουταλιά μαιντανό ψιλοκομμένο
1 κουταλιά βασιλικό ψιλοκομμένο
λίγο λάδι
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τις μελιτζάνες, τις κόβουμε σε φέτες κατά μήκος, τις αλατίζουμε και τις βάζουμε σε ένα τρυπητό για 1 ώρα να βγάλουν τα υγρά τους.
Στο μεταξύ βράζουμε τα μακαρονάκια σε άφθονο αλατισμένο νερό και τα στραγγίζουμε. Ροδίζουμε σε ένα τηγάνι το ψιλοκομμένο κρεμμύδι με λίγο λάδι, προσθέτουμε τα ντοματάκια, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει για 3/4 σε μέτρια φωτιά. Στο τέλος προσθέτουμε τα μυρωδικά.
Σκουπίζουμε τις μελιτζάνες και τις τηγανίζουμε σε καυτό λάδι.
Παίρνουμε ένα μεγάλο πιρέξ, το βουτυρώνουμε, ρίχνουμε μια στρώση μακαρονάκι, περιχύνουμε με σάλτσα ντομάτας, βάζουμε πάνω μια σειρά μελιτζάνες και ρίχνουμε τυρί τριμμένο.
Επαναλαμβάνουμε κατά τον ίδιο τρόπο ώσπου να σωθούν τα υλικά.
Τελειώνουμε με τριμμένο τυρί.
Ρίχνουμε από πάνω μερικά κομματάκια βούτυρο και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 20 λεπτά μέχρι να ροδίσει.