Υλικά
1 μέτρια μελιτζάνα φλάσκα
1 φλ. φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα (μόνο το άσπρο μέρος)
2-4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
2 κ.σ.ρίγανη
2 κ.σ. άνηθο, βασιλικό ή δυόσμο
2 κ.σ. χυμό λεμονιού
3/4 φλ. ρύζι γλασέ ή καρολίνα
2 φλ. αποφλοιωμένες ντομάτες ψιλοκομμένες
1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
300 γρ. κληματόφυλλα
Εκτέλεση
Ξεφλουδίζουμε τη μελιτζάνα.
Αφαιρούμε τους σπόρους, αν έχει, και την ψιλοκόβουμε.
Βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει και ρίχνουμε τη μελιτζάνα και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Τα ανακατεύουμε, ώσπου να απορροφήσουν το λάδι.
Προσθέτουμε το λεμόνι, τη ρίγανη, τον άνηθο, το σκόρδο, αλατοπιπερώνουμε και τα ανακατεύουμε πολύ καλά.
Κατόπιν προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν, ώσπου να ψηθεί καλά η μελιτζάνα.
Βάζουμε το ρύζι και το αφήνουμε 5 λεπτά να ψηθεί.
Τυλίγουμε τα ντολμαδάκια και τα τοποθετούμε το ένα δίπλα στο άλλο και κάνοντας σειρές αν χρειαστεί και τα τοποθετούμε σε πυρέξ.
Περιχύνουμε τα ντολμαδάκια με τη ντομάτα και πασπαλίζουμε με λίγο ψιλοκομμένο βασιλικό ή δυόσμο.
Προσθέτουμε 1/2 ποτήρι νερό και 2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και τα ψήνουμε στο φούρνο για 50 λεπτά περίπου.
Τα σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο για μην ξεραθούν.