Υλικά
200 γρ. γραβιέρα τριμμένη
200 γρ. κασέρι τριμμένο
50 cl γάλα
250 γρ. καλαμποκάλευρο ψημένο (πολέντα)
50 γρ. βούτυρο αγελάδος
6 φέτες προσούτο ή ζαμπόν μπούτι
αλάτι, πιπέρι
βούτυρο για τη φόρμα
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
Ετοιμάζουμε τον χυλό από καλαμποκάλευρο: Σε μια αντικολλητική κατά προτίμηση κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο, το γάλα και ίση ποσότητα νερό.
Ρίχνουμε βροχηδόν το καλαμποκάλευρο, αλατοπιπερώνουμε και σε χαμηλή φωτιά ανακατεύουμε μέχρι να γίνει χυλός. Θέλει περίπου 10'.
Βουτυρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα με αποσπώμενα τοιχώματα ή μια στενόμακρη και στρώνουμε τον πάτο της με τις μισές φέτες ζαμπόν.
Απλώνουμε πάνω στο ζαμπόν τη μισή πολέντα και πάνω της τα τυριά.
Σκεπάζουμε με την υπόλοιπη πολέντα και στην επιφάνεια στρώνουμε το υπόλοιπο ζαμπόν.
Ψήνουμε για 15'-20' περίπου.
Ξεφορμάρουμε και τρώμε το κέικ ζεστό, μαζί με μια πράσινη σαλάτα.
Tip
Βάζουμε όποια τυριά μάς αρέσουν, ήπια στη γεύση, που να λιώνουν μαστιχωτά, όπως γκούντα, έμενταλ ή φέτες από τυρί του τοστ. Από αλλαντικό, προτιμήστε το προσούτο, που έχει έντονη, αλμυρή γεύση.