Υλικά
1.500 γρ. πατάτες
200 γρ. αγελαδινό βούτυρο
1 ποτήρι φρέσκο γάλα
2 σκελίδες σκόρδο
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τις πατάτες και τις βράζουμε μαζί με τη φλούδα σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν πολύ καλά, μαζί με τις 2 σκελίδες σκόρδο, που θα τις βράσουμε επίσης με τη φλούδα τους.
Τις στραγγίζουμε, τις ξεφλουδίζουμε και αμέσως, όσο είναι καυτές, τις ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα μαζί με το εσωτερικό των σκόρδων (το βρασμένο σκόρδο δίνει ένα πάρα πολύ διακριτικό άρωμα και διόλου αψάδα).
Τις πατάμε με το πιρούνι μέχρι να λιώσουν, προσθέτοντας αλάτι και πιπέρι.
Ανάβουμε το μάτι σε μέτρια θερμοκρασία και, δουλεύοντας με πιρούνι ή με το ειδικό εργαλείο για πουρέ, ρίχνουμε λίγο λίγο το βούτυρο και το γάλα, ανακατεύοντας και πιέζοντας. Αυτή η διαδικασία δεν θα πάρει πάνω από 1'.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά όσο ο πουρές είναι ακόμα αρκετά υγρός και σερβίρουμε αμέσως.
Tip
Για χρώμα και γλύκα προσθέτουμε 1 γλυκοπατάτα ή 1 καρότο, ενώ για πικάντικη γεύση 100 γρ. φέτα σπασμένη. Λίγο μοσχοκάρυδο, τριμμένο μπαχάρι ή κύμινο θα του δώσουν άρωμα, ενώ ψιλοκομμένος μαϊντανός, άνηθος ή φρέσκο κρεμμυδάκι προσθέτουν φρεσκάδα.