Υλικά
Για τα μπιφτέκια
1 κιλό πατάτες
2 μέτρια κρεμμύδια πολτοποιημένα στο μούλτι
3 αβγά
1 κ.γλ. μπέικιν
¾ φλιτζ. ελαιόλαδο
1 φλιτζ. αλεύρι
2 φλιτζ. νιφάδες βρώμης
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο (ή άνηθο)
1 κ.γλ. ρίγανη ή θυμάρι
αλάτι, πιπέρι
σπορέλαιο & ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Για τη σάλτσα
50 γρ. κουκουνάρι ή καρυδόψιχα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
2 κ.σ. παρμεζάνα
100 ml ελαιόλαδο
χυμό από 1 λεμόνι
1 μικρό ματσάκι άνηθο χοντροκομμένο
αλάτι, πιπέρι
150 γρ. κατίκι
Εκτέλεση
Τρίβουμε τις πατάτες στο μούλτι ή στον τρίφτη του κρεμμυδιού. Τις βάζουμε σε λεκάνη, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά για τα μπιφτέκια και ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε ένα ομοιογενές μίγμα.
Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλι μίγμα από ελαιόλαδο και σπορέλαιο (να φτάνει ως το ⅓ της κατσαρόλας). Πλάθουμε μπιφτέκια και τα τηγανίζουμε στο καυτό λάδι, γυρνώντας τα από όλες τις πλευρές μέχρι να ροδίσουν. Τα στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.
Για τη σάλτσα, χτυπάμε στο μούλτι το σκόρδο με το ελαιόλαδο μέχρι να γίνει πολτός (ρυθμίζουμε την ποσότητα του σκόρδου ανάλογα με τα γούστα μας). Προσθέτουμε το κουκουνάρι ή την καρυδόψιχα και χτυπάμε μέχρι να γίνει λείο το μίγμα. Ρίχνουμε το κατίκι, το λεμόνι και τον άνηθο και χτυπάμε μέχρι να πάρουμε μια λεία σάλτσα. Τη βάζουμε σε μπολ, προσθέτουμε την παρμεζάνα, λίγο αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Σερβίρουμε τα μπιφτέκια ζεστά και πλάι τους τη σάλτσα.
Tip
Αν θέλουμε, στο μίγμα της πατάτας προσθέτουμε 1 φλιτζ. τριμμένο κίτρινο τυρί. Ψήνουμε τα μπιφτέκια και στον φούρνο, σε λαδωμένο ταψάκι, αλειμμένα με ελαιόλαδο, στους 180°C.