Υλικά
1 κιλό κιμάς χοιρινός ή μοσχαρίσιος ελιά ή σπάλα ή μισός μισός
2 κρεμμύδια χοντροκομμένα
λίγο λάδι
2 καρότα σε κυβάκια
250 γρ. μανιτάρια φρέσκα κομμένα σε φέτες
1 κ.γ. ζάχαρη
3-4 κ.σ. πελτέ
1 κύβο ζωμό ό,τι θέλουμε διαλυμένο σε 1 ποτήρι νερό
330 ml μπίρα
λίγο δενδρολίβανο
λίγο θυμάρι
200 γρ. κασέρι ή κεφαλογραβιέρα τριμμένη
1 αυγό ελαφρά χτυπημένο
λίγο αλάτι
πιπέρι
1 συσκευασία φύλλα κρούστας
1 κούπα λάδι ή μισό μισό με βούτυρο, για τα φύλλα
Εκτέλεση
Βάζουμε σε κατσαρόλα το λάδι να κάψει και ρίχνουμε το κρεμμύδι αρχικά και στη συνέχεια τα καρότα και μανιτάρια, ρίχνουμε και τη ζάχαρη και σοτάρουμε για 5 λεπτά.
Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τον κιμά, τον σπάμε με τη βοήθεια μίας κουτάλας και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά.
Ρίχνουμε τον πελτέ και σοτάρουμε.
Τέλος, προσθέτουμε τον κύβο και τη μπίρα.
Αφήνουμε το μείγμα να βράσει, μέχρι να δέσει η σάλτσα και να εξατμιστούν όλα τα υγρά της, για 15-20 λεπτά.
Αφαιρούμε από τη φωτιά, και ρίχνουμε δεντρολίβανο και θυμάρι.
Προσθέτουμε το τριμμένο κασέρι και ανακατεύουμε.
Τέλος, μόλις κρυώσει λίγο, προσθέτουμε αυγό, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη. Λαδώνουμε ένα ταψί ή πυρέξ.
Στρώνουμε 2 φύλλα στο ταψί (το κάθε φύλλο να καλύπτει το μισό ταψί).
Ραντίζουμε με λάδι, (προσέχουμε να βάλουμε και στα πλαϊνά του φύλλου).
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα μισά φύλλα για το κάτω μέρος της πίτας.
Ρίχνουμε τη γέμιση πάνω από τα φύλλα και φροντίζουμε να την απλώσουμε παντού ομοιόμορφα με ένα κουτάλι.
Βάζουμε τα υπόλοιπα φύλλα για να καλύψουμε τη γέμιση, με τον ίδιο τρόπο, ραντίζοντας με ελαιόλαδο κάθε φορά.
Τυλίγουμε λίγο τα πλαϊνά προς τα μέσα.
Βάζουμε όσο ελαιόλαδο έχει περισσέψει στα πλαϊνά μας και από πάνω, σε όλη την επιφάνεια της πίτας και φροντίζουμε να πάει παντού.
Χαράζουμε την πίτα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45-50 λεπτά.