Υλικά
1 φλιτζ. ρύζι καρολίνα βρασμένο
⅔ φλιτζ. βρασμένες κόκκινες φακές
1 κ.γλ. ρίγανη
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο (ή μαϊντανό ή δυόσμο)
2 φρέσκα κρεμμυδάκια πολύ ψιλοκομμένα
¼ φλιτζ. τριμμένο αμύγδαλο με τη φλούδα του
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
αλάτι, πιπέρι
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
Βράζουμε τις φακές με αλάτι και τις στραγγίζουμε καλά (θα γίνουν πιο νόστιμες αν τους προσθέσουμε 1 δαφνόφυλλο, λίγο κύμινο και 1 φλούδα πορτοκάλι).
Στο μούλτι πολτοποιούμε το ρύζι με τη ρίγανη και το ελαιόλαδο.
Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε τον πολτό του ρυζιού, τις φακές, τον άνηθο, τα κρεμμυδάκια, το αμύγδαλο, τη φρυγανιά, αλάτι και πιπέρι.
Ζυμώνουμε καλά και αφήνουμε ½ ώρα το μίγμα στο ψυγείο.
Ζεσταίνουμε ελαιόλαδο ως τη μέση σε ένα βαθύ κατσαρολάκι.
Πλάθουμε κεφτεδάκια και τα πιέζουμε να βγουν πλακέ.
Τα τηγανίζουμε λίγα λίγα, γυρνώντας τα και από τις δύο πλευρές, μέχρι να ροδίσουν.
Τα στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.
Tip
Οι ρυζοκεφτέδες γίνονται με κάθε λογής ρύζι: νυχάκι, γλασέ, μπασμάτι. Αν θέλουμε, προσθέτουμε στο μίγμα και μια σκελίδα λιωμένο σκόρδο.