Υλικά
1 κιλό φασολάκια πλατιά
4 μικρά χωριάτικα λουκάνικα
3 μέτριες πατάτες
2 μεγάλα καρότα
2 μεγάλες πιπεριές Φλωρίνης
1 μεγάλη πράσινη πιπεριά
2 μέτρια κρεμμύδια
1-2 σκελίδες σκόρδο
1/2 κ.γ. πάπρικα
1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 κ.γ. ρίγανη
αλάτι
πιπέρι
200 γρ. σάλτσα ντομάτας
1 κύβο ζωμού
νερό ζεστό όσο χρειαστεί
1/2 λεμόνι τον χυμό του
λίγο ελαιόλαδο και
λίγη ρίγανη για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια. Κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες.
Κόβουμε τα καρότα σε λεπτές ροδέλες.
Κόβουμε τις πιπεριές σε λεπτές λωρίδες. Βάζουμε το λάδι στην κατσαρόλα να κάψει λίγο.
Στη συνέχεια βάζουμε σε δυνατή φωτιά τα κομμένα λαχανικά στην κατσαρόλα να τσιγαριστούν.
Ρίχνουμε τη σάλτσα ντομάτας, αφήνουμε να πάρει μια βράση.
Ψιλοκόβουμε και ρίχνουμε το σκόρδο.
Έπειτα προσθέτουμε τα φασολάκια, ανακατεύουμε κατά διαστήματα μέχρι να μαλακώσουν λιγάκι.
Στη συνέχεια ρίχνουμε ζεστό νερό έως ότου να καλύπτονται τα φασολάκια.
Προσθέτουμε τον κύβο, το αλάτι, το πιπέρι και την πάπρικα.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράζει για 30 λεπτά.
Προσθέτουμε ζεστό νερό κατά τη διάρκεια αν κρίνουμε ότι είναι απαραίτητο για σωστό βρασμό.
Πέντε λεπτά πριν αποσύρουμε από τη φωτιά ρίχνουμε και τη ρίγανη.
Για τα λουκάνικα: Κόβουμε σε λωρίδες και τσιγαρίζουμε σε δυνατή φωτιά για 5-10 λεπτά σε τηγάνι.
Σβήνουμε με το χυμό του λεμονιού.
Εφόσον επιθυμούμε να πάρει γεύση από τα λουκάνικα το φαγητό, προσθέτουμε τα 10 λεπτά πριν το τέλος του βρασμού στην κατσαρόλα.
Σε αντίθετη περίπτωση απλώς τα προσθέτουμε στο τέλος και κάνουμε ένα ελαφρύ ανακάτεμα.
Όταν σερβίρουμε ρίχνουμε λίγο ώμο ελαιόλαδο και μια πρέζα ρίγανη για έξτρα φρέσκια γεύση.