Υλικά
500 γρ. πένες
1 κ.σ. βούτυρο αγελάδος
300 γρ. λάχανο ψιλοκομμένο
8 φέτες μπέικον
4-5 μπαχάρια
1 κ.γλ. πάπρικα γλυκιά
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
1 ποτήρι λευκό κρασί
200 γρ. παρμεζάνα τριμμένη (ή κεφαλοτύρι ή ένα άλλο πικάντικο κίτρινο τυρί)
150 ml κρέμα γάλακτος
1 κ.γλ. θυμάρι ξερό ή 4-5 κλωναράκια φρέσκο
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Βράζουμε τις πένες σε άφθονο αλατισμένο νερό. Τις στραγγίζουμε και κρατάμε λίγο από το νερό τους.
Κόβουμε το μπέικον σε μικρά κομμάτια. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι το σοτάρουμε σκέτο, μέχρι να ροδίσει. Το βγάζουμε από το τηγάνι.
Βάζουμε στο τηγάνι 1 κ.σ. βούτυρο και σοτάρουμε το λάχανο με το σκόρδο, τα μπαχάρια, την πάπρικα, το θυμάρι και το κρεμμύδι.
Αλατίζουμε, σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για λίγα λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το λάχανο.
Ρίχνουμε στο τηγάνι τις πένες, το μπέικον, την κρέμα γάλακτος και ½ φλιτζ. από το νερό όπου έβρασαν τα ζυμαρικά.
Ανακατεύουμε γρήγορα και κατεβάζουμε από τη φωτιά όταν έχει μόλις απορροφηθεί το νερό και η σάλτσα είναι ζουμερή.
Προσθέτουμε την παρμεζάνα και μπόλικο πιπέρι και σερβίρουμε.
Tip
Για δροσιά και άρωμα, προσθέτουμε στο τέλος ψιλοκομμένο μαϊντανό. Αντί για μπέικον, μπορούμε να βάλουμε ψιλοκομμένη καπνιστή μπριζόλα ή λουκάνικο.