Υλικά
¾ από ένα πακέτο βίδες
500 γρ. βρασμένα παντζάρια
2 σκελίδες σκόρδο
3-4 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
80 γρ. φιστίκι Αιγίνης
1 φλιτζ. κεφαλοτύρι τριμμένο
χυμό από 1 λεμόνι
5 κ.σ. ελαιόλαδο
½ κ.γλ. ζάχαρη
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
φρέσκο τυρί κατίκι ή γιαούρτι ή παρμεζάνα για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Βράζουμε τις βίδες σε άφθονο αλατισμένο νερό, τις στραγγίζουμε και κρατάμε λίγο από το νερό τους.
Σε μικρό τηγανάκι σε μέτρια φωτιά καβουρδίζουμε τα φιστίκια, ανακατεύοντας συνεχώς.
Τα χοντροσπάμε στο μούλτι.
Στο μούλτι πολτοποιούμε και τα παντζάρια μαζί με το σκόρδο και τα φυλλαράκια του θυμαριού.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και προσθέτουμε το παντζάρι, τη ζάχαρη, τον χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι.
Ανακατεύουμε φέρνοτας δυο βόλτες σε δυνατή φωτιά, να ενωθούν τα υλικά.
Προσθέτουμε τις βίδες, το τυρί και τον μαϊντανό μαζί με ½ φλιτζ. από το νερό των ζυμαρικών και ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις μέχρι να δέσει ωραία η σάλτσα.
Σερβίρουμε με το τριμμένο φιστίκι, μπόλικο πιπέρι και όποιο τυρί ή γιαούρτι μάς αρέσει.
Tip
Αν δεν έχετε φρέσκο θυμάρι, βάλτε ξερό. Πολύ του ταιριάζει και το φρέσκο φασκόμηλο. Αν ψήσετε (ακόμα και από την προηγούμενη) τα παντζάρια στον φούρνο, τυλιγμένα σε αλουμινόχαρτο, θα γίνουν πολύ πιο νόστιμα και γλυκά.