Υλικά
Για τη ζύμη:
2 1/2 φλιτζ. αλεύρι
1/2 φλιτζ. βούτυρο, παγωμένο και κομμένο
σε κυβάκια
1 αυγό
αλάτι
Για τη γέμιση:
5 μέτριες πατάτες βρασμένες και κομμένες σε φέτες
7 φέτες ζαμπόν καπνιστό
1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο
2 κουταλιές βούτυρο λιωμένο
1 φλιτζ. κρέμα γάλακτος
τυρί τριμμένο
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση
Ζυμώνουμε σε ένα μπολ τα υλικά της ζύμης, μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακή.
Την αφήνουμε για 1/2 ώρα.
Στρώνουμε σε μια ταρτιέρα Νο26 καλά βουτυρωμένη.
Βάζουμε μια στρώση φέτες πατάτας πάνω από τη ζύμη, τις αλείφουμε με βούτυρο, στρώνουμε το ζαμπόν (ψιλοκομμένο), το κρεμμυδάκι, το μισό τυρί (βάζουμε μπόλικο να καλύψουμε όλες τις πατάτες), πάλι φέτες πατάτας αλειμμένες με βούτυρο και το υπόλοιπο τυρί.
Ρίχνουμε τη κρέμα γάλακτος και ψήνουμεσε προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά στους 190 βαθμούς.