Υλικά
1 μεγαλούτσικο λάχανο
750 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1 κούπα ρύζι
2 κρεμμύδια ξερά
λίγο βούτυρο
δυόσμο
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
Για τη σάλτσα λεμονιού:
2-3 κουταλιές κορν φλάουρ
το χυμό ενός λεμονιού
1/2 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
Εκτέλεση
Βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα νερό να βράσει.
Καθαρίζουμε το λάχανο και το κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια.
Όπου συναντάμε χοντρό μέρος το κόβουμε λίγο έτσι ώστε να έχει το μισό πάχος.
Ζεματάμε το λάχανο στο βραστό νερό (αν δεν το χωράει όλο το κάνουμε σταδιακά) και το βγάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Καθαρίζουμε και κόβουμε λεπτές ροδέλες τα κρεμμύδια.
Βουτυρώνουμε ελαφρά ένα μεγάλο ταψί.
Στρώνουμε το μισό λάχανο στο κάτω μέρος του ταψιού.
Βράζουμε 1 με 1 1/2 λίτρο νερό.
Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τον κιμά με το κρεμμύδι και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο (μπόλικο) και δυόσμο.
Ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε και το ρύζι.
Ζυμώνουμε τον κιμά και τον απλώνουμε ισόπαχα πάνω στο λάχανο.
Σκεπάζουμε με την υπόλοιπη ποσότητα λάχανου, περιχύνουμε με καυτό νερό τόσο ώστε να φτάνει μέχρι τη μέση περίπου του ύψους του ταψιού και με ελαιόλαδο.
Ψήνουμε στους 175 βαθμούς μέχρι να πάρει χρώμα το φαγητό μας (περίπου 1 1/2 ώρα). Ετοιμάζουμε τη σάλτσα λεμονιού:
Διαλύουμε 2-3 κουταλιές κορν φλάουρ στο χυμό του λεμονιού, το ξύσμα και προσθέτουμε λίγο από το ζουμί του φαγητού μας.
Περιχύνουμε το μείγμα σε όλη την επιφάνεια του φαγητού και με κυκλικές κινήσεις κουνάμε το ταψί δεξιά αριστερά ώστε να πάει παντού.
Βάζουμε ξανά στο φούρνο για λίγα λεπτά και οι λαχανοντολμάδες φούρνου είναι έτοιμοι.