Υλικά
2 κιλά κατσικάκι κομμένο σε μερίδες με το κόκαλο, πλυμένο και σκουπισμένο
150 ml ελαιόλαδο
100 ml ούζο
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
6-7 κλωνάρια θυμάρι δεμένα με σπάγκο
2 φύλλα δάφνη
2 κιλά πατάτες κομμένες κυδωνάτες
αλάτι
πιπέρι φρεσκοτριμμένο
μια πρέζα γλυκάνισο (προαιρετικά)
4 κούπες νερό
Εκτέλεση
Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κατσικάκι για 3-4 λεπτά απ’ όλες τις πλευρές μέχρι να ροδίσει καλά.
Αλατοπιπερώνουμε ρίχνουμε το γλυκάνισο (προαιρετικά) και σβήνουμε με το ούζο.
Συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 4-5 λεπτά ακόμα μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Όταν είναι έτοιμο το αποσύρουμε από τη φωτιά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και σε μια μεγάλη γάστρα με καπάκι κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες αλατοπιπερώνουμε ανακατεύουμε και ρίχνουμε το κατσικάκι μαζί με τα υγρά του.
Στην κατσαρόλα που έχουμε σοτάρει το κρέας ρίχνουμε το νερό, τον πελτέ, τα δαφνόφυλλα, και το θυμάρι.
Βράζουμε τα υλικά σε δυνατή φωτιά για 5-6 λεπτά μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει.
Όταν είναι έτοιμο το μίγμα το αδειάζουμε πάνω στο κρέας και τις πατάτες σκεπάζουμε με το καπάκι και το βάζουμε στο φούρνο.
Ψήνουμε το φαγητό για 2 ώρες περίπου μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να ψηθεί καλά.
Όταν είναι έτοιμο το βγάζουμε από το φούρνο και με μια τρυπητή κουτάλα βγάζουμε τις πατάτες και τις βάζουμε σε ένα μπολ.
Κρατάμε και 1/2 κούπα από το ζωμό αφαιρούμε τα δαφνόφυλλα και το θυμάρι και βάζουμε το κρέας στο φούρνο ξεσκέπαστο.
Γυρνάμε το φούρνο στη λειτουργία του γκριλ και ψήνουμε το κρέας για 10 λεπτά μέχρι να ξεροψηθεί.
Πολτοποιούμε τις πατάτες με ένα πιρούνι ρίχνουμε 2-3 κουταλιές τις σούπας ελαιόλαδο, 3-4 κουταλιές της σούπας ζωμό από αυτόν που κρατήσαμε αλατοπιπερώνουμε ρίχνουμε και λίγο θυμάρι ξερό ανακατεύουμε ελαφρά και σερβίρουμε το κατσικάκι συνοδεία με τον πουρέ πατάτας.