Υλικά
Για τα σουτζουκάκια:
1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
2 φέτες ψωμί μουλιασμένο και στραγγισμένο καλά
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1-2 αυγά χτυπημένα
1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
3 σκ. σκόρδο λιωμένες
1.κ.γλ.μοσχοκάρυδο τριμμένο
1 κ.γλ. κύμινο τριμμένο
1/2 πιπεριά σε μικρά κυβάκια (προαιρετικά για έξτρα γεύση)
αλατοπίπερο
2 κ.σ. λάδι
Για τη σάλτσα:
2 νεροπότηρα ντοματάκια ψιλοκομμένα ή φρέσκια ντομάτα τριμμένη
6 κ.σ. λάδι
1 κ.γ. ρίγανη
1 σκελίδα σκόρδο ψιλ/μένη
λίγο δυόσμο ψιλ/μένο, ή 1/2 κ.γ. ξερό
αλατοπίπερο
1 κύβο λαχανικών ή κρέατος
Εκτέλεση
Βάζουμε όλα τα υλικά της σάλτσας σε κατσαρολάκι, βράζουμε μέχρι να πήξει η σάλτσα μας.
Αφήνουμε να κρυώσει λίγο. Ζυμώνουμε καλά τα υλικά του κιμά σε σφιχτό μείγμα, βάζουμε 30 λεπτά στο ψυγείο να δέσουν.
Απλώνουμε μια λαδόκολλα την αλείφουμε με λάδι να μην μας κολλήσει ο κιμάς, βάζουμε τον κιμά επάνω, ανοίγουμε σε μακρόστενο σχήμα, βάζουμε στο κέντρο την μισή σάλτσα και με τη βοήθεια της λαδόκολλας τυλίγουμε σε ρολό όσο μπορούμε πιο σφιχτό.
Κλείνουμε τα πλαϊνά της λαδόκολλας καλά σαν καραμέλα, βάζουμε σε πυρέξ με νερό μόνο και ψήνουμε 30 λεπτά.
Βγάζουμε το πυρέξ, αφαιρούμε το νερό και την λαδόκολλα, ρίχνουμε στο πυρέξ λάδι και την υπόλοιπη σάλτσα συνεχίζοντας το ψήσιμο για ακόμα 30 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει.
Αφήνουμε λίγο να κρυώσει το ρολό μας και το κόβουμε σε χοντρές φέτες. Συνοδεύουμε με πατάτες φούρνου, με ρύζι ή λαζάνια.