Υλικά
1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο και χοιρινό
1 λάχανο αφράτο και μεγάλο
1 κολοκύθι (σε περίπτωση που περισσέψει γέμιση)
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 φλιτζ. τσαγιού ρύζι Καρολίνα
2 γεμάτες κ.σ. δυόσμο
2 φλιτζ. καφέ ελαιόλαδο
χυμό από 3 λεμόνια
3 ποτήρια νερό
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε το λάχανο και καθαρίζουμε τα εξωτερικά φύλλα.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεματάμε το λάχανο στο οποίο έχουμε χαράξει με Χ το σκληρό κάτω μέρος του.
Περιμένουμε λίγο και αρχίζουμε να βγάζουμε ένα ένα τα φύλλα και τα βάζουμε σε σουρωτήρι, μέχρι να τελειώσει όλο το λάχανο.
Σε ένα βαθύ μπολ ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Βάζουμε τον κιμά, το κρεμμύδι, το ρύζι, το χυμό του ενός λεμονιού, 1 φλιτζάνι καφέ ελαιόλαδο, το δυόσμο, αλάτι, πιπέρι και ζυμώνουμε καλά.
Ρίχνουμε και λίγο νερό για να γίνει πιο αφράτη η ζύμη μας.
Παίρνουμε ένα κομμάτι από το λάχανο σε διάσταση 10x13 εκ. περίπου, βάζουμε 1 κ.σ. γέμιση και τυλίγουμε κλείνοντας τα πλαϊνά.
Τα βάζουμε στην κατσαρόλα (όπου κάτω έχουμε στρώσει 1 φύλλο λάχανο) κυκλικά, και ρίχνουμε από πάνω 3 ποτήρια νερό, 1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο και το χυμό από 2 λεμόνια.
Σκεπάζουμε τους ντολμάδες με ένα πιάτο και το καπάκι και ψήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 1 ώρα, ανάλογα πόσο σκληρό είναι το λάχανο.
Προσέχουμε να υπάρχει αρκετό νερό για να μπορέσουν να ψηθούν.
Σε περίπτωση που περισσέψει γέμιση, αδειάζουμε ένα κολοκύθι και το γεμίζουμε και αυτό.