Υλικά
600 γρ. πατάτες βρασμένες
1 κομμάτι βούτυρο ή λάδι
γάλα
αλάτι
πιπέρι
λίγη φρυγανιά
100 γρ. βραστό ζαμπόν σε φέτες ή γαλοπούλα
2 φέτες τυρί σε φέτες
100 γρ. κίτρινο τυρί
ένα ταψί διαμέτρου 24 εκατοστών
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τη μαρινάδα.
Κόβουμε τις φλούδες των πορτοκαλιών και των λεμονιών σε πολύ λεπτές λωρίδες και τις αναμιγνύουμε.
Πλένουμε τις πατάτες και τις βάζουμε με τις φλούδες σε μια κατσαρόλα με άφθονο κρύο νερό.
Βράζουμε τις πατάτες.
Μόλις οι πατάτες βράσουν, τις καθαρίζουμε όσο είναι ακόμα ζεστές, τις πατάμε με το πιρούνι.
Σε ένα βαθύ τηγάνι, λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε τον πουρέ.
Συνεχίζοντας το ανακάτεμα, ρίχνουμε το γάλα.
Πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι.
Η ποσότητα του γάλακτος που θα προσθέσουμε εξαρτάται από την υγρασία της πατάτας και της υφής που θέλουμε να δώσουμε στον πουρέ.
Πρέπει να είναι αρκετά συμπαγές και το γάλα που προσθέτουμε θα πρέπει να απορροφηθεί εντελώς.
Καλύπτουμε το ταψί με λαδόκολλα, πασπαλίζουμε με φρυγανιά.
Τοποθετούμε ένα στρώμα πουρέ, περίπου το μισό.
Καλύπτουμε με τις φέτες ζαμπόν, τα κομμάτια τυριού και το τυρί σε φέτες.
Βάζουμε σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής ή κορνέ το υπόλοιπο από τον πουρέ και κάνουμε τούφες για να καλύψει όλη την επιφάνεια της τάρτας.
Σε προθερμασμένο φούρνο ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά.
Τα τελευταία 5-7 λεπτά τοποθετούμε το ταψί κάτω από το γκριλ για να πάρουν ένα καφέ χρώμα οι τούφες από το πουρέ της πατάτας.