Υλικά
700 γρ. πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε τέταρτα
2 κ.σ. βούτυρο
2/4 φλιτζανιού γάλα
1/4 φλιτζανιού κρέμα γάλακτος
2 φλιτζάνια γραβιέρα τριμμένη
1 κ.γ. ρίγανη
1 κ.γ. θυμάρι
1 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
5 αυγά (ξεχωριστά κρόκοι και ασπράδια)
2 ασπράδια
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα μέτριο ταψί ή πιρέξ.
Βάζουμε τις πατάτες σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό και βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν.
Τις στραγγίζουμε, τις ξαναβάζουμε πίσω στην κατσαρόλα και σε δυνατή φωτιά τις γυρίζουμε μερικές φορές για να φύγουν τα υγρά τους.
Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και πολτοποιούμε τις πατάτεςμε ένα πιρούνι.
Προσθέτουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, το τυρί και τα μυρωδικά, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Προσθέτουμε ένα-ένα τους κρόκους ανακατεύοντας.
Στη συνέχεια μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ.
Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ χτυπάμε τα ασπράδια σε σφικτή μαρέγκα.
Προσθέτουμε το 1/3 της μαρέγκας στο μείγμα της πατάτας με πολύ ελαφρές κινήσεις και απαλές.
Και στη συνέχεια μεταφέρουμε όλο το μείγμα στο μπολ με την υπόλοιπη μαρέγκα και ανακατεύουμε πάρα πολύ απαλά.
Βάζουμε το μείγμα στο ταψί και το ψήνουμε για 45 λεπτά περίπου, ή μέχρι να φουσκώσει και να αποκτήσει ένα χρυσαφί χρώμα.
Σερβίρουμε αμέσως.