Υλικά
1 πακέτο μακαρόνια χοντρά
1 κιλό σπανάκι βρασμένο, στραγγισμένο και ψιλοκομμένο
1/2 φλιτζάνι τριμμένο κασέρι
2 φλιτζάνια τριμμένο τυρί γραβιέρα
1/2 φλιτζάνι γάλα
1 φλιτζάνι βούτυρο
1 κουταλάκι ζάχαρη
4-5 ντομάτες ψιλοκομμένες ή κονκασέ
1/2 κρεμμύδι τριμμένο
1/2 κουταλάκι κανέλα
3 κουταλιές ελαιόλαδο
1 ποτήρι κρέμα γάλακτος
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και βράζουμε το σπανάκι για 30 λεπτά.
Το στραγγίζουμε καλά και το ψιλοκόβουμε.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και τις ντομάτες.
Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το λάδι και το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
Τότε, ρίχνουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, τη ζάχαρη, και την κανέλα και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 15 λεπτά.
Βράζουμε τα μακαρόνια για 8 λεπτά, τα σουρώνουμε και μετά τα ανακατεύουμε με το μισό βούτυρο και το μισό τριμμένη γραβιέρα.
Παράλληλα, σε άλλη κατσαρόλα, ανακατεύουμε το σπανάκι με το υπόλοιπο βούτυρο σε χαμηλή φωτιά.
Μόλις λιώσει το βούτυρο, ρίχνουμε και το γάλα και ανακατεύουμε καλά.
Μετά από 2-3 λεπτά, προσθέτουμε στο σπανάκι και την υπόλοιπη τριμμένη γραβιέρα.
Τώρα, παίρνουμε ένα πυρέξ, και στρώνουμε τα μισά μακαρόνια.
Από πάνω, ρίχνουμε μια στρώση σπανάκι, μετά το τριμμένο κασέρι και από πάνω τα υπόλοιπα μακαρόνια.
Περιχύνουμε με τη σάλτσα (που φτιάξαμε πριν στο κατσαρολάκι), και από πάνω ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 15 με 20 λεπτά αφήνουμε να κρυώσει λίγο και σερβίρουμε.