Υλικά
15 μήλα φιρίκια
100 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
100 γρ. κιμά αρνίσιο
1 μεγαλούτσικο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
4 κ.σ. φρέσκο αγελαδινό βούτυρο
1 ποτηράκι κρασιού κόκκινο κρασί
1 κανελόξυλο
2 μοσχοκάρφια
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τα φιρίκια.
Τοποθετούμε στο ταψάκι μας και τσεκάρουμε ότι στέκονται σωστά.
Φροντίζουμε να χωράνε ίσα-ίσα γιατί κατά το ψήσιμο θα χάσουν κάτι από τον όγκο τους.
Κόβουμε τα καπάκια από τα φιρίκια τόσο χαμηλά όσο να κοπεί και το κοτσανάκι τους.
Τα αδειάζουμε λίγο με το ειδικό εργαλείο ή με ένα μαχαίρι. Ίσα-ίσα να φύγουν τα κουκούτσια τους. Κρατάμε όσο περισσότερη σάρκα μπορούμε.
Καπακώνουμε αμέσως για να μη μαυρίσει.
Ζεσταίνουμε 2 κ.σ. βούτυρο και μαραίνουμε το κρεμμύδι.
Προσθέτουμε τον κιμά και ανακατεύουμε μέχρι να πάρει χρώμα.
Σβήνουμε με το κρασί, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το κανελόξυλο, τα μοσχοκάρφια, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφού εξατμιστεί το αλκοόλ κλείνουμε το καπάκι.
Ψήνουμε μέχρι να τραβήξει τα ζουμάκια του.
Γεμίζουμε τα μήλα. Θα πάρει περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού το κάθε ένα (αναλόγως μεγέθους).
Φροντίζουμε να κλείνει καλά το καπάκι . Δεν αλατοπιπερώνουμε το μήλο.
Αφού τα γεμίσουμε όλα, ζεσταίνουμε 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο και τα περιχύνουμε.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για μία περίπου ώρα.
Σερβίρουμε ζεστά.