Υλικά
3 μελιτζάνες φλάσκες
1 κιλό ντομάτες φρέσκες καθαρισμένες και χωρίς πολλά υγρά, πολτοποιημένες
2 σκ. σκόρδο λιωμένες
1 κ.γλ. ζάχαρη
1 κύβο λαχανικών ή κοτόπουλου
λίγο μαϊντανό
λάδι
αλάτι
πιπέρι
Για τη σάλτσα γιαουρτιού:
2 κεσεδάκια γιαούρτι (400 γρ.)
2 σκ. σκόρδο λιωμένες
αρκετό φρέσκο βασιλικό ή και ξερό
λίγο λάδι
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση
Κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες μακριές και τις βάζουμε σε λεκάνη με αλατόνερο για 1 ώρα.
Τις σουρώνουμε, τις πιέζουμε με τα χέρια μας να βγάλουν όλο το νερό και τις απλώνουμε στις 2 λαμαρίνες του φούρνου που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα.
Λαδώνουμε με πινέλο την επιφάνεια τους και από τις 2 πλευρές και τις βάζουμε στο φούρνο στους 200 στον αέρα και τα 2 ταψιά ή στο γκριλ το κάθε ένα ταψί για 10 λεπτά από την κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσουν.
Φτιάχνουμε τη σάλτσα ντομάτας:
Σοτάρουμε στο τηγάνι με λάδι το σκόρδο μας και ρίχνουμε τις ντομάτες, ζάχαρη, βάζουμε τον κύβο, αλάτι, πιπέρι και προς το τέλος το βασιλικό, μαϊντανό και αφήνουμε να βράσει περίπου 10 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
Για το γιαούρτι:Ανακατεύουμε τα γιαούρτια με το σκόρδο, αλάτι, πιπέρι, λάδι ώστε να έχουμε μια ωραία κρέμα.
Βάζουμε σε λαδωμένο πυρέξ λίγη σάλτσα ντομάτας, πάνω μια στρώση μελιτζάνες, τη μισή σάλτσα ντομάτας, λίγο βασιλικό, ξανά μελιτζάνες και την υπόλοιπη ντομάτα.
Καλύπτουμε το πυρέξ με το γιαούρτι που φτιάξαμε και το βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει καλά.
Ραντίζουμε με γλυκιά ή καπνιστή πάπρικα.
Αν το φτιάξουμε την προηγούμενη μέρα, ακόμα καλύτερα. Όσο μένει στο ψυγείο, γίνεται πιο νόστιμο.
Στολίζουμε όμορφα την επιφάνεια του πυρέξ και σερβίρουμε.