Υλικά
6 σπιτικά φύλλα
1 κιλό φιλέτο χοιρινό μπούτι ή σπάλα (κομμένο σε κύβους)
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 λίτρο ζωμός κρέατος (κύβος)
300 γρ. τραχανά γλυκό
3 φλιτζ. τσαγιού γάλα
4 μεγάλα αυγά
500 γρ. τυρί φέτα ή μισό- μισό με ανθότυρο
1 κ.σ. πιπέρι
1 φλιτζ. τσαγιού
λάδι με βούτυρο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί.
Ρίχνουμε το κρέας στην κατσαρόλα και το ανακατεύουμε μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.
Προσθέτουμε το ζωμό, το πιπέρι και αλατο-πιπερώνουμε ανάλογα.
Αφήνουμε το κρέας να σιγο-μαγειρευτεί μέχρι να μαλακώσει για 60 λεπτά περίπου.
Στραγγίζουμε το κρέας, το ρίχνουμε σε μεγάλο μπολ και κρατάμε το ζωμό του στην άκρη. Θα πρέπει να είναι περίπου 1 1/2 φλιτζάνι, αλλιώς συμπληρώνουμε με νερό.
Παράλληλα, σε άλλη κατσαρόλα, βράζουμε το γάλα και μαγειρεύουμε το τραχανά μέχρι να απορροφήσει τελείως το γάλα. Σε αυτό το διάστημα ανακατεύουμε συχνά για να μη μας κολλήσει.
Αδειάζουμε τον τραχανά στο μπολ με το κρέας και προσθέτουμε το τυρί και τα αυγά ελαφρά χτυπημένα.
Ανακατεύουμε καλά.
Απλώνουμε ένα φύλλο στον πάγκο της κουζίνας μας και το αλείφουμε με λίγο βούτυρο.
Απλώνουμε το 1/6 από τη γέμιση κατά μήκος πάνω στο φύλλο αφήνοντας λίγο περιθώριο δεξιά και αριστερά.
Διπλώνουμε τις άκρες προς τα μέσα και τυλίγουμε το φύλλο σε ρολό.
Τοποθετούμε το ρολό σε μακρόστενο ταψί αλειμμένο με λίγο βούτυρο και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα και τη γέμιση.
Αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας με λίγο λάδι και τη βάζουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο.
Την ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά της.
Τη βγάζουμε από τον φούρνο και την περιχύνουμε με το ζωμό.
Την ξανά ψήνουμε για άλλα 10-15 λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά και να απορροφήσει τα υγρά.