Υλικά
Για την πίτα:
3 φλιτζάνια γραβιέρα
αλάτι
πιπέρι
μοσχοκάρυδο
2 κουταλιές ελαιόλαδο
4 βραστές πατάτες
5-6 φέτες ζαμπόν ψιλοκομμένο
Για την κρέμα:
7 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 αυγό
1 κούπα γραβιέρα
αλάτι
πιπέρι
μοσχοκάρυδο
4 φλιτζάνια γάλα φρέσκο
6 κουταλιές βούτυρο
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τις πατάτες και τις βράζουμε για 25 λεπτά. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το βούτυρο να λιώσει και να ζεσταθεί.
Στη συνέχεια, σε ένα μπολ ρίχνουμε το γάλα και προσθέτουμε λίγο- λίγο το αλεύρι, ανακατεύοντας με το σύρμα μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε 4-5 κουταλιές γραβιέρα τριμμένη, λίγο αλατοπίπερο, λίγο μοσχοκάρυδο και τέλος το αυγό και ανακατεύουμε να ενωθούν καλά τα υλικά μας και είναι έτοιμη η κρέμα.
Έπειτα με ένα πινελάκι αλείφουμε με λίγο λάδι ένα μέτριο πυρέξ και στρώνουμε τις βραστές πατάτες κομμένες σε ροδέλες.
Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και ρίχνουμε από πάνω το ζαμπόν ψιλοκομμένο και λίγη τριμμένη γραβιέρα, από πάνω ρίχνουμε την κρέμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 60 λεπτά μέχρι να ροδίσει.